HR Ablak A fejlesztőké a jövő

A fejlesztőké a jövő

autopro.hu | 2024.04.29 08:18

A fejlesztőké a jövő

Fotó: ZF Hungária Kft.

A termékfejlesztés az egyik legizgalmasabb mérnöki tevékenység, sokrétű és változatos, kreativitást éppúgy igényel, mint türelmet és állóképességet. A ZF Hungária Kft. olyan fiatal mérnököket és informatikusokat keres, akiket vonz ez az izgalmas hivatás, akik a járműipar forradalminak is nevezhető korszakváltásából ki szeretnék venni a részüket, megalkotva azokat az újfejlesztésű termékeket, amiknek a körvonalai még csak most kezdenek kirajzolódni.

Hirdetés

A ZF AG az egyik legnagyobb és legismertebb, szerteágazó termékpalettát kínáló járműipari beszállító, amely világszerte közel 170 ezer embert foglalkoztat, és a gyártás mellett igen jelentős fejlesztési tevékenységet is végez. Egri vállalata, a ZF Hungária Kft. sebességváltókat gyárt személygépkocsikba és haszonjárművekbe, immár 28 éve.

A haszongépjármű termékfejlesztő részleget fokozatosan bővítették, 2000-ben kezdett működni a kísérleti üzem, és azon belül az első, hosszú távú tesztek elvégzésére is alkalmas próbapad. 2023-ban, a legújabb bővítés keretében egy újabb tesztrészleget helyeztek üzembe, ahol a hat elektromos meghajtású próbapadon a legnagyobb járműkategóriához tartozó sebességváltók tesztelését is el tudják végezni. Az infrastruktúra bővülésével a feladatok is sokszínűvé váltak, és az egykori Konstrukció ma Mérnökközpontként működik, a ZF globális projektjeihez kapcsolódva. A számítógépes tervezés, a szimulációk lefolytatása, a prototípusok megépítése és tesztelése mellett egyre nagyobb szerepet kap a rendszerintegráció, a működtető szoftverek parametrizálása és tesztelése, a termékek validálása is.

Fotó: ZF Hungária Kft.

Jól példázza ezt az a kétéves nemzetközi projekt is, amelynek egy fiatal mérnök kolléga a műszaki vezetője. A projektben német, lengyel, kínai, indiai és magyar fejlesztők dolgoztak együtt egy automatizált haszonjármű sebességváltó, a ZF AsLite új verziójának kifejlesztésén. A megbízásba beletartozott a konstrukciós munka, a vezérlőprogram megírása és finomhangolása, a prototípus megépítése, majd próbapadi és közúti tesztelése is. A termék sorozatgyártásra történő felszabadítása a közelmúltban megtörtént, ám az egri konstruktőrök feladata ezzel nem ért véget. Csapatuk megkapta a termékfelelősséget is, ami azt jelenti, hogy folyamatosan gondozniuk kell a terméket, amíg gyártásban van.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást egy ilyen szerteágazó csapatmunka során?

A Projekt vezetője így összegezte a tapasztalatait: - Nekem ez volt az első olyan megbízásom, ami szériagyártásba kerülő termék fejlesztésére vonatkozott. A mintegy harminc fős csapat munkájának megszervezése számos feladatot adott, és alapos tervezést igényelt, hiszen a résztvevők különféle országokban élnek és dolgoznak, így nemcsak a földrajzi távolságot, hanem az eltérő időzónákat is figyelembe kellett venni. Váratlan nehezítés is érkezett a COVID-járvány képében, ami hosszú időre meggátolta a személyes megbeszéléseket, konzultációkat. A munkát ennek ellenére is folytatni kellett, mert szűkre szabott határidővel dolgoztunk, a megrendelő várta a kész terméket. A fejlesztők általában több projekten dolgoznak párhuzamosan, erre szintén tekintettel kellett lenni a munka megszervezése, nyomon követése során. Személy szerint nagyon sokat tanultam ebben a két évben a határidők tartásáról, az egyes csapattagok motiválásáról, munkaterhelésének szabályozásáról, és arról is, hogyan lehet és kell eltérő kultúrájú, mentalitású kollégákkal kommunikálni, szót érteni, és a közös célt szem előtt tartva együttműködni. A szakmai tapasztalatszerzés mellett a szervezőkészségem is sokat fejlődött ennek a megbízatásnak köszönhetően.

Fotó: ZF Hungária Kft.

Az anyavállalattól újabb jelentős megbízások érkeznek a ZF Hungária Kft. fejlesztőihez, ezért a jelenleg 90 fős csapat tovább bővül. Eger egyik legjelentősebb iparvállalata széleskörű javadalmazási csomagot kínál, a város pedig komfortos életfeltételeket biztosít. Ugyanakkor a ZF Hungária irodákat tart fenn Budapesten is, így az Egerbe költözés bizonyos munkakörökben nem feltétel. Egyes, főként a szoftvervalidációs területhez tartozó munkakörökben a teljes vagy részleges távmunkavégzés is választható.

A német ZF a világ legnagyobb járműipari vállalatai közé tartozik. Hazai cége, a ZF Hungária Kft. 1996-ban kezdte meg működését. Egri üzemében személyautókhoz és haszongépjárművekhez automata és manuális sebességváltókat, valamint azok alkatrészeit készítik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink