Elemzések Elmúlt harmincöt és a techszektorban dolgozna? Rossz hírünk van!

Elmúlt harmincöt és a techszektorban dolgozna? Rossz hírünk van!

autopro.hu/V.T. | 2024.04.28 08:19

Elmúlt harmincöt és a techszektorban dolgozna? Rossz hírünk van!

Fotó: Pexels

A kínai technológiai vállalatok a fiatal munkaerőt tartják értékesnek, így a 35 év felettieket nagy eséllyel elbocsátják, ami rettentően nehezíti más állás megpályázását is a későbbiekben.

Hirdetés

A Kuaishou rövidvideó-platformnál dolgozó 34 éves Laobai számára az volt az első figyelmeztető jel munkahelyének biztonságát illetően, amikor 35 éves kollégáját kirúgta a cég. „Lesokkoltam és ideges voltam. Rájöttem, hogy nagyon hasonló volt a helyzetünk, és ez a dolog nemsokára velem is megtörténhet” – mondta Laobai, a becenevét használva, hogy elkerülje a volt munkáltatója válaszlépéseit. Csupán pár hónappal a 35. születésnapja előtt elbocsátották a fejlesztőt, így ő is a csoport „Limestone” néven ismert átszervezésének áldozatává vált. A Kuaishou sorban távolítja el a harmincas éveik közepén járó junior dolgozóikat – állítja öt, a Limestone-ról közvetlen ismeretekkel rendelkező volt és jelenlegi alkalmazott. Laobainak azt mondták, hogy az elbocsátása a vállalat redundancia programjának része volt.

Az úgynevezett „harmincötös átok” már régóta okoz gondot az irodai dolgozók köreiben, mert az idősebbekről úgy tartják, hogy kevésbé hajlandóak hosszabb műszakokat bevállalni az otthoni kötelezettségeik miatt. A pekingi gazdasági problémák és a lassulás a kínai technológiai szektort is jelentősen érintették, így az elmúlt pár hónapban százával szűntek meg a munkahelyek, az idősebb alkalmazottak pedig különösen rossz helyzetben vannak. A technológiai vállalatok nem titkolják, hogy a fiatalabb, egyedülálló munkaerőt részesítik előnyben. „Komoly problémát jelent a technológiai szektorban az életkorra irányuló kiemelt figyelem. A felfogás szerint az idősebb dolgozók nem tartják a lépést a legújabb technológiai fejlesztésekkel, nincs elég energiájuk a keményebb munkához és túl drágák” – mondta Yang Baoquan, egy pekingi munkajogi ügyvéd.

Kína munkajogai előírják, hogy a munkáltatóknak tilos etnikai, nemi és vallási úton diszkriminációt gyakorolniuk, azonban nem tér ki az életkorra. Yang szerint viszont egyesek máshogy értelmezték a jogszabályt, vagyis úgy gondolják, hogy az életkor alapján történő diszkrimináció is tiltott, ezért a munkáltatók nem nevezik meg pontosan az életkort az elbocsátás okaként.

A cégek nyíltan vállalják hozzáállásukat

A kínai technológiai vállalatok vezetői már régóta hangoztatják, hogy előnyben részesítik a fiatal munkaerőt. 2019-ben a Tencent elnöke, Martin Lau bejelentette, hogy átszervezik a vállalat menedzseri pozícióinak tíz százalékát arra hivatkozva, hogy fiatalabbak fognak ezekbe az állásokba kerülni, akik szenvedélyesebbek a munkájuk iránt. A Baidu vezetője, Robin Li egy 2019-ben nyilvánossá tett belső levélben jelentette be a cég tervét „a fiatalítás céljából az 1980 és 1990 után született dolgozókat részesítik előnyben.”

„Húsz és harminc között a legtöbben tele vannak energiával. Nagyobb az akarat az előrehaladásra és könnyebben hoznak áldozatokat a vállalatért. Azonban, ha szülővé válsz és öregedni kezd a tested, akkor hogyan fogsz lépést tartani a 996-os beosztással?” – mondta a Meituan egy korábbi értékesítési vezetője a kínai technológiai szektor hírhedt munkabeosztására utalva, ami reggel 9-től este 9-ig tartó műszakokat jelent, a hét hat napján.

A TikTok tulajdonosa, a ByteDance és az internetes kereskedelem óriása, a Pinduoduo rendelkezik a legfiatalabb munkaerővel a kínai technológiai vállalatok között. A Maimai üzleti közösségi oldal 2020-as adatai szerint a két cég dolgozóinak átlagéletkora 27 év. A közösségi oldal alapján a Kuaishou dolgozóinak átlagéletkora 28 év, míg országos szinten 38,3 évet mutat ez az adat a Kínai Szakszervezetek Szövetsége szerint. A gazdasági lassulás és egyes korlátozási problémák egyre nagyobb mennyiségű elbocsátáshoz vezettek a technológiai szektorban, ami csak tovább erősítette a fiatalítási trendet.

Általános a félelem a 30 felettiek között

A „harmincötös átok” nyugtalanságot okoz a technológiai dolgozók jelentős részében. A Lagou Zhaopin álláskereső platform tavalyi felmérése szerint a programozók 87 százaléka „komolyan fél” attól, hogy 35 éves koruk után kirúgják őket, vagy nem találnak majd új munkahelyet. Az új állás kereséséhez kapcsolt félelem Yang szerint is jogos.

A kínai közszolgálati részlegek jelentős része a 35 év alattiakra korlátozza a felvételi eljárásokon való részvételt. A szolgáltatási szektor, vagyis egyebek mellett az éttermek és a szállodák álláshirdetései szerint itt is a fiatalabb jelentkezők élveznek előnyt. Ezek miatt kevés lehetőségük marad a harmincas éveikben járó technológiai alkalmazottaknak arra, hogy más irányba vigyék karrierjüket, vagy átmeneti munkát találjanak két stabil állás között – írja a Financial Times

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink