Gyártók Továbbra is kudarc a Ford e-autós részlege

Továbbra is kudarc a Ford e-autós részlege

autopro.hu/P.B. | 2024.04.26 15:21

Továbbra is kudarc a Ford e-autós részlege

Fotó: Ford

A Ford Model e, vagyis a gyártó elektromos járművekkel foglalkozó üzletága 1,3 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el 2024 első negyedévében. A divízió forgalma 84 százalékkal esett vissza az év első három hónapjában.

Hirdetés

A kiábrándító számokat a Ford azzal indokolja, hogy „az egész iparágra kiterjedő árnyomás továbbra is hatással volt az elektromos járművekre a piacon”. Tehát az árháborút, az elektromos autók árának több gyártó (például Tesla) általi csökkentését okolja a veszteségért az amerikai OEM.

Az indok nem véletlen: a Ford Model e divízió újautó-eladásai korántsem estek olyan meredeken, mint a bevétele, sőt, éppen ellenkezőleg alakultak a számok: a részleg 20.233 járművel járult hozzá a Ford eladásaihoz, ami 86 százalékkal több elektromos járművet jelent éves szinten. Modellekre lebontva a Ford Mustang Mach-e 9589, az F-150 Lightning 7743, a kishaszonjárművek divíziója, a Ford Pro pedig 2891 e-tranzittal járult hozzá az eladásokhoz.

A Ford az év elején csökkentette árait Észak-Amerikában, ami megdobta az eladásait. Az azonban mostanra kiderült, hogy az autógyártó középtávon csökkenő eladásokra számít: április 1-je óta csak egyműszakos üzemben folyik az F-150 elektromos pick-up gyártása – 2023-ban még három műszakban zajlott.

A Ford Motor Company eladásai az összes részlegben három százalékkal 42,8 milliárd dollárra nőttek az első negyedévben, ami még az elemzők által vártnál is valamivel jobb eredmény. Ugyanakkor a csoport EBIT-je 18 százalékkal 2,8 milliárd dollárra esett vissza – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink