2024.04.24 02:01 kabel Olvasottság: <100x
4

Folklore úr

A Lord of Misrule egy egész oké népi horror. Nyilván, a The Wicker Man közelébe sem ér, pedig azt a filmet próbálja legjobban koppintani, de még így is egy közepesen izgalmas ijesztős filmet össze tud hozni.

A sztori tipikus folk horror elemekre építkezik, reformált kereszténység vs. pogányság, város vs. vidék, tudomány vs. hit. Ezeket azonban csak viszonylag felszínesen érinti, valódi szembeállítással vagy érdekes morális dilemmára nem igazán kerül sor. A karakterek leginkább metaforákban beszélnek, és senki sem néz rá a másikra, hogy mondjon már egy kerek mondatot, ami értelmes, és nem csak egy bujtatott közhely. És sajnos egy folk horrornál ez baj, mert nincs nagyon más, amiről a film szólhatna ezeken a felszínes miszticista elemeken túl.

Folklore úr

A történet szerint egy lelkész egy isten háta mögötti kis faluba költözik, ahol furcsa szokásokat tartanak. Lánya egyik napról a másikra eltűnik, és mintha senki se akarná megtalálni igazán. Utoljára pedig egy démonnak öltözött ember látta. A dolgok adottak egy jó kis thrillerre, és a film egy ideig érdekes is, csak aztán olyan nyilvánvalóvá válik, hova megy ki a sztori, hogy kicsit meg is lepődtem, mért nem szórták el jobban a nyomokat.

A horror kimondottan közepes, sok jelenetnél igazából semmi megrázó sem történik, csak a kamera lassan az arcra fókuszál, miközben egy stock horror hangeffekt átveszi a hangsávot. Van, hogy ez egész hatásos, és beleillik a jelenetbe, de legtöbbször kicsit mesterkélt módja volt a feszültség generálásnak. A film vége azért tartogat pár durvább jelenetet is szerencsére, és nem oldották meg olcsón a film konfliktusát sem. Bár nem a leglogikusabb a feloldás, de ez egy ilyen jellegű filmnél nem annyira zavaró, hisz a hiedelmek amúgy sem erről híresek.

A The Witchből ismert Ralph Ineson antagonista karaktere is megemeli a filmet. A színész hangja és mimikája valahogy annyira erőteljes és karakteres, mintha tényleg valami lény szólna rajta keresztül. A többi színész nem túl jó, róluk mást nem tudok mondani.

Egyszer mindenképp nézhető.

horror

Rebecca Holland (Tuppence Middleton) nemrég vette át egy kisváros lelkészi tisztségét. Amikor fiatal lánya, Grace (Evie Templeton) eltűnik a helyi szüreti fesztiválon,... több»

4