HR Ablak „A Magyar Suzuki elkötelezett a munkavállalói iránt”

„A Magyar Suzuki elkötelezett a munkavállalói iránt”

autopro.hu | 2024.04.25 08:21

„A Magyar Suzuki elkötelezett a munkavállalói iránt”

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Kevés olyan gyártóvállalat működik Magyarországon, amely több mint három évtizede ugyanazt a magas minőséget és stabil működést tudja nyújtani. A Magyar Suzuki ráadásul egyre fontosabb szerepet tölt be japán leányvállalata, a Suzuki Motor Corporation működésében. A magyar szakemberekre ugyanis számos nemzetközi szintű projektben számítanak. Az esztergomi gyárban dolgozó mérnökök szerint sikerült kialakítani olyan folyamatokat, amelyekben a tapasztalt és a pályakezdő munkatársak is otthonosan mozognak.

Hirdetés

Két évvel ezelőtt a Magyar Suzuki vezetősége felismerte, hogy az esztergomi gyártóvállalatnál generációváltás zajlik, amelyre olyan megoldásokat kell találni, amelyek hidat képeznek a tapasztalt és a fiatalabb korosztályok között. Fontos szempont volt, hogy az esztergomi autógyár 1992-es termelésének megkezdése óta felhalmozódott szakmai tudást továbbadják a következő nemzedéknek, valamint azok a fiatal kollégák, akik csak néhány éve vagy hónapja végeztek az egyetemen, sikeresen be tudjanak illeszkedni. Tudatos döntés volt, hogy a Magyar Suzuki versenyképes tudást és tapasztalatszerzési lehetőséget kínáljon a pályakezdőknek is. Úgy gondolják, üzemükben több olyan speciális tevékenységi körrel járó terület van, amelyre jelenleg nem létezik oktatás Magyarországon, de világviszonylatban sem. A szükséges tudást valójában munka közben sajátítják el az új munkatársak.

Bolla Dániel a győri egyetemi évek alatt került gyakornokként a Magyar Suzukihoz. Olyan hivatást keresett, amelynek köze van az autókhoz. Gyermekkora óta érdeklik a járművek, ezért is választott ennek megfelelően továbbtanulási lehetőséget. 2022 nyarán került gyakornokként a céghez, ami olyan jól sikerült, hogy ősszel már szerződéses munkatársként tért vissza, igaz, hetente két napot még az egyetemen töltött. A Magyar Suzuki kellő rugalmassággal lehetővé tette, hogy Dániel a munka mellett fejezze be tanulmányát. Dániel a termeléstámogató mérnökségre került az összeszerelő üzembe, ahol a minőségbiztosításban segítő kamerás berendezésekért felel. Ezek az eszközök azt figyelik, hogy az előírás szerint a megfelelő alkatrészeket szerelték-e be. Hozzá a kamerák kiválasztása, kihelyezése, illetve a szoftverek beállítása tartozik.

Bolla Dániel, a Magyar Suzuki összeszerelő üzemének termeléstámogató mérnöke

Bolla Dániel, a Magyar Suzuki összeszerelő üzemének termeléstámogató mérnöke | Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Mint mondja, korábban csak annyit tudott a Suzukiról, hogy a magyarok egyik legnépszerűbb autója Esztergomban készül.

„Mindenképp érdekelt, miként zajlik ezeknek az autóknak a tervezése és a gyártása a mindennapokban. Korábban nem jártam autógyárban, így az első munkanapomon szembesültem azzal, hogy ez nemcsak egy összeszerelő üzem, hanem van prés, hegesztő, festő és lökhárító üzem is. Meglepőek voltak a gyár méretei és az a mennyiség, amennyit egy nap gyártunk. Szerencsére teljesen zökkenőmentes volt a beilleszkedésem. Nemcsak a mentoromra számíthattam, hiszen a többi munkatársam és a főnököm is nagyon segítőkész volt” – vallotta be Bolla Dániel.

Hozzátette, a Magyar Suzuki nagyon jó fejlődési lehetőség egy fiatal mérnöknek. Ha valaki akar, itt tud fejlődni, és sokféle területbe kaphat betekintést. A partnerek jóvoltából pedig többféle rendszert, összetettebb gépeket, robotokat is megismerhet. Villamosmérnökként vagy gépészmérnökként akár tervezésben is részt tud venni, elég csak a 3D tervezésre vagy a robot programozásra gondolni. Az egyetem megadja az alapokat, de a cég speciális tudást ad és segít különböző szakmai kihívásokat megoldani.

„Fontosnak tartom azt is, hogy ideális a munkakörnyezet, ahol az egyes területek és pozíciók között nincsenek határok, mindenki nyitott arra, hogy beszélgessen veled. A kollégák közvetlenek és segítőkészek, dolgozzanak akár a termelésben vagy az irodai részen” – tette hozzá. Dániel nem tagadja, hogy a béren felüli juttatások is sokat jelentenek a szakmai fejlődés mellett: tavaly nyáron sikeresen pályázott az egyik suzukis lakásra, ahova egy kollégájával közösen költöztek be. Mint mondja, a szülői házból elköltözve önálló életet kezdhetett és közelebb lakik a munkahelyéhez.

Sok ember életét könnyítik meg a Suzukik

A Magyar Suzuki a nyitott pozíciókat elsősorban a régióban élő jelentkezőkkel igyekszik feltölteni, bár azok sem kerülnek hátrányba, akik távolabbi területekről érkeznek. Racs Ákos a hegesztőüzemben dolgozik termeléstámogató mérnökként. Ő Budapesten él, mindez azonban egyáltalán nem jelent problémát a mindennapokban, hiszen az ingyenes céges busszal jár be dolgozni.

„Ez volt az egyik szempont a szakmai kihívás mellett, ami miatt a Magyar Suzuki mellett döntöttem, hiszen ez jelentősen megkönnyíti a mindennapjaim. Ugyanúgy igaz ez a napi egyszeri ingyenes meleg étkezésre: ez sok terhet levesz a vállamról, hiszen nem kell főzéssel töltenem a szabadidőm. Ezen felül megemlíteném, hogy tavaly részt vehettem egy NX software kezelő tanfolyamon, amely szintén sokat jelentett számomra. Fontos, hogy vannak olyan események is, amikor mind érezhetjük, számít a munkánk. Legutóbb a négymilliomodik autó elkészültét ünnepelte a cég: közös képet készíthettünk az érintett autóval és a kollégák meglepetést is kaptak ebédidőben” – mondta el a fiatal mérnök, aki a gyártósoron felelős munkákat végez, illetve bevonják hosszú távú projektekbe, fejlesztésekbe is.

„Egy üzemben mindig adódhatnak olyan váratlan események, amelyekkel foglalkozni kell: ilyen például egy gépalkatrész törés. Ilyenkor az adott gyártósor felelősnek kell a kiváltó okot feltárni és akár az erősített változatot megtervezni, specifikációt írni a legyártásához, majd elindítani az új eszköz gyártását. De a hegesztőüzem új autonóm mobil robotjainak fejlesztése és bevezetése is a feladataim közé tartozik. Változatos a munkám. A vezetőim figyelembe veszik a szakmai előéletemet, indig olyan feladatokat bíznak rám, amelyekről tudják, képes vagyok megoldani, ugyanakkor teret adnak rá, hogy szakmailag fejlődhessek” – mondta Racs Ákos.

Fél év alatt több sikeres projekt

Ákos a Budapesti Műszaki Egyetem gyártástechnológia szakirányon végzett alapképzésen, majd a kecskeméti Neumann János Egyetemen kezdte el levelezőn a mesterképzést. Iskolaválasztásaiban szerepet játszott az ottani színvonal és a képzés minősége, illetve az olyan lehetőségek, mint a célgéptervező szakirány, amelyre eddig kevesebb rálátása volt. A Magyar Suzuki előtt egy mikrovállalkozásnál dolgozott, arra vágyott azonban, hogy egy nagy ipari gyártóvállalatnál fejlődhessen egy erős szakmai közösségben. Több mint fél éve dolgozik az esztergomi autóipari cégnél és úgy gondolja, tavaly ősszel jó döntést hozott, hogy a Magyar Suzukit választotta.

Racs Ákos, a Magyar Suzuki hegesztőüzemének termeléstámogató mérnöke

Racs Ákos, a Magyar Suzuki hegesztőüzemének termeléstámogató mérnöke | Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

„Nagyra értékelem, hogy vannak olyan kollégák, akik 20-30 éve itt dolgoznak, ők példát mutatnak mindannyiunknak. Számomra ebből az látszódik, hogy a vállalat elkötelezett a munkavállalói iránt. Nagyon segítőkész és professzionális szakmai közösségbe kerültem. Ugyanakkor fontosnak tartom azt is, hogy az esztergomi gyár nem csak egy összeszerelő üzem, hanem tevékenyen részt vesz a technológiai fejlesztésben és az innovációban” – avatott be Racs Ákos. Mint elmesélte, már ezen rövid időszak alatt is több sikeres projektben vehetett részt. Egyet mégis kiemelt:

„Az AMR-eket, vagyis az önjáró robotokat említeném meg, amelyeket nem régen kezdtünk használni a hegesztőüzemben és a rendszer fejlesztésében én is részt vettem. Ezek olyan robotok, amelyekkel az üzemen belüli szállítást lehet végezni, belső navigációval rendelkeznek. Képesek kikerülni az előttük álló akadályokat és önállóan közlekednek a gyáron belül. Amikor rám bízták ezt a feladatot, akkor még semmilyen tapasztalatom nem volt a témában, és egy majdnem két hónapig tartó folyamat volt, mire a fejlesztéstől eljutottunk a tesztelésen át a bevezetésig. Itt egy kész rendszert vettünk meg amit a Magyar Suzuki igényeire igazítottunk.”

Úgy érzi, a Magyar Suzuki legfőbb értékei közé épp úgy sorolható a magas minőség és a megbízhatóság, miközben folyamatosan hangsúlyt fektet az innovációra a versenyképesség biztosításához, az ügyfél-elégedettség és a karbonsemlegesség elérése érdekében.

„Jó érzés suzukisnak lenni, hiszen nap, mint nap lehet találkozni azokkal a termékekkel, amelyek az esztergomi gyárban készültek, így minden suzukis büszke lehet a munkájára. Magyarországon nagyon sok ember életét könnyítjük meg az esztergomi autókkal, örülök, hogy ennek én is részese lehetek."

Mire számíthat egy munkavállaló a Magyar Suzukinál?

  • Teljesítménytől függő éves bónusz
  • SZÉP-kártya juttatás
  • Napi egyszeri étkezés a gyár éttermében
  • Ingyenes buszjárat 50 kilométeres körzetből
  • Évente ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat és Suzuki Egészségcentrum (legalább 1 éves munkaviszonnyal)
  • Autóvásárlási kedvezmény
  • Partnerkedvezmények
  • Tesztautó program
  • Tudás, tapasztalás, karrier

Csatlakoznál a Magyar Suzuki mérnökcsapatához?

Az esztergomi gyártóvállalat karrieroldalán illetve hivatalos LinkedIn oldalán lehet tájékozódni a lehetőségekről.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink