Gyártósor Ez a vállalat megreformálja a raklapozást

Ez a vállalat megreformálja a raklapozást

autopro.hu/D.Á. | 2024.04.25 04:16

Ez a vállalat megreformálja a raklapozást

Fotó: Facebook/ReadyRobotics

Az Ohio-i Ready Robotics 21. századi szoftverfejlesztési technológiát alkalmazva és az ipari robotok és kobotok terén szerzett komoly tapasztalatát felhasználva fejlesztette ki a Ready Cells: Palletizing névre hallgató raklapozási rendszerét. A Palletizing átértelmezi az ipari raklapozási egységek tervezését, működtetését és fenntartását. A Ready Robotics a Festo IO-Link kapcsolattal felvértezett pneumatikus eszközeit használja.

Moduláris, személyre szabható megközelítés

A Ready Cells: Palletizing robotizált raklapozóegységek modulárisak és személyre szabhatók, használhatók dobozok, vödrök, zsákok, tálcák és társaik raklapozásához. Egy sztenderd rendszer percenként 30 csomaggal bánik el. A rendszer lehetővé teszi, hogy az ügyfelek válasszák ki saját felhasználásukra a legmegfelelőbb ipari robotot és kobotot. Minden csúcskategóriás robotmárka elérhető a rendszerhez, többek között a Fanuc, Yaskawa, Universal Robots, Stäubli, Kawasaki, Epson és az ABB termékei. Egy intuitív legördülő menün alapuló felület gyerekjátékká teszi a rendszer működtetését.

A raklapozási megoldás rugalmasságot kínál a betápláló futószalag elrendezésében is, valamint több opciót tartogat az automatizált raklapmozgatás terén. A legfeljebb percenként 30 csomagot kezelni tudó rendszer jól illeszkedik a túl kicsi és a túl nagy, kobot-alapú automatizált egységek közé. A kobotos verzió és a Ready Robotics megoldásában az a közös, hogy mindkettő beállítása és használata rendkívül egyszerű.

A raklapozórendszer megtervezése sem nehezebb feladat, a konfigurálás egy online eszközön keresztül történik, amely felkínál lehetőségeket, amelyeket legördülő menükből kell kiválasztani. A lehetőségek között számos betáplálási elrendezés található, jobb és baloldali futószalag-elrendezés, egyenes és U-alakban. A várható sebesség, csomagsúly és -típus, valamint a robot típusa szerint az online rendszer felajánlja a legoptimálisabb kialakítást. A felhasználó válogathat még robotkarok végére szerelhető szerszámok egész sorából is. Amint elkészül az egység konfigurációja, az ügyfél fontos adatokat tud meg róla.

A raklapozógép minden részlete meg van tervezve, ezért csökkennek a vele kapcsolatos kockázatok. A kiszállítás után a Ready Robotics szakemberei akár egy nap alatt felállítják és beüzemelik az egységet.

Könnyen használható kezelőfelület minden robothoz

A Ready Robotics ForgeOS névre hallgató univerzális operációs rendszere minden, általuk forgalmazott raklapozó termék része. Az operációs rendszer több száz robotot, perifériát és egyéb eszközt támogat, és lehetőséget ad a valós idejű vezérlésre egyetlen interfészről. Ez megkönnyíti a karbantartást és a technikai segítségnyújtási folyamatokat is.

A ForgeOS-szel elkerülhető, hogy meg kelljen tanulni minden robot saját programnyelvét, helyette egy könnyen érthető interfész kezel minden automatizált berendezést a raklapozóegységben. Bármilyen képességű dolgozó képes tehát kezelni a rendszert, hiszen fejlett kódolásra vagy teljesen kód nélküli üzemeltetésre is van lehetőség. Van lehetőség nonstop elérhető online kurzusok végzésére a Ready Academy-n, valamint távoli hozzáféréssel a Ready szakemberei is segítenek a problémák orvoslásában.

Villámgyors konfiguráció

A raklapozóegységgel kézi vezérléssel is fel lehet venni és le lehet tenni csomagokat egy raklapmintázat felépítéséhez. A gépkezelők megadhatnak a gépnek csomagméreteket, és a szoftver automatikusan megalkotja a legoptimálisabb raklapmintát, ráadásul az elkészítés idejét is előre tudja jelezni a különböző mintázatokhoz. A ForgeOS ismeri a a használt robot specifikációit és a raklapozó adatait – például betáplálási sebesség -, ezek alapján pedig kiszámolja egy raklap elkészítésének idejét, innentől pedig már egyszerű a lehető leghatékonyabban működtetni a rendszert.

A Ready Robotics felhasználta ipari tapasztalatát a mérnöki munka és a komponensek kiválasztása terén. Például a Festo MSE6 pneumatikus rendszer is kifejezetten a Palletizing egységekhez készült. Egy vészleállás során a rendszer egy pillanat alatt elengedi a sűrített levegőt, de a vákuumot megtartja, hogy ami a levegőben van felemelve, az ne essen le.

A Festo DFM pneumatikus vezetett hengerei a raklapok központosítására szolgálnak a raklapozási folyamat elkezdése előtt. A DFM hengerek nagy erőt és oldalirányú stabilitást biztosítanak. Hogy megfelelő visszajelzések érkezhessenek a kényes központosítási folyamatról, a tervezőcsapat a Festo IO-Link rendszerbe illeszkedő SDAT kettős közelségérzékelőt alkalmazta. Allan Gibson, a Ready Robotics gyártástechnológiáért és automatizálásért felelős alelnöke elmondta, a Festo világelső IO-Link-alapú komponensei a lehető legnagyobb mértékű digitalizációval és teljesítménnyel látják el az ügyfeleket – írja a Machine Design.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink