Trend Végrehajtja első légi hidrogénkísérletét az EasyJet

Végrehajtja első légi hidrogénkísérletét az EasyJet

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.19 17:17

Végrehajtja első légi hidrogénkísérletét az EasyJet

Fotó: EasyJet

Az EasyJet légitársaság által vezetett Hydrogen in Aviation (HIA) csoport tagjai az Egyesült Királyságban elsőként végeztek hidrogénkísérletet, amelynek során az üzemanyagot a bristoli repülőtéren földi kiszolgáló berendezések működtetésére használták.

A „Project Acorn" elnevezésű, több mint egy éve tartó hidrogén üzemanyag-utántöltési kísérletet az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatóságával (CAA) együttműködve végezték, hogy a szabályozó hatóságnak a hidrogén használatára vonatkozó iránymutatását megismerjék. Lahiru Ranasinghe, az EasyJet nettó zéró kibocsátásáért felelős vezetője a hidrogént a „rövid távú légi közlekedés jövőjének" nevezte.

A kísérlet során használt hidrogént sűrített gáz formájában tárolták hengeres tartályokban, amelyek egy hyQube üzemanyagtöltő állomáshoz csatlakoztak, amelyet az EasyJet és a DHL repülőtéri földi kiszolgáló műveleteinek részeként egy éles üzemben működő poggyászszállító vontató üzemanyaggal való ellátására használtak. A HIA Csoport az EasyJet és olyan ipari partnerek, mint az Airbus, a Rolls-Royce, az Orsted, a ZeroAvia, a GKN Aerospace és a bristoli repülőtér alkotta szövetség, amely a közelmúltban egy mérföldkőnek számító jelentést tett közzé, amelyben hat ajánlást fogalmazott meg az Egyesült Királyság kormánya számára a hidrogénipar fejlesztésének támogatása érdekében.

A jelentés szerint fontos, hogy a CAA-t „megfelelő forrásokkal és finanszírozással" lássák el, hogy az új üzemanyag tanúsításának és szabályozásának élére álljon, és felszólította a kormányt, hogy ösztönözze annak használatát, finanszírozza az ország légi közlekedésben dolgozók képzését, és hozzon létre egy átmeneti alapot az iparág számára – írja az Airport Technology.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink