Beszállítók Bosch: 2030-ra tízből hét új autó elektromos lesz

Bosch: 2030-ra tízből hét új autó elektromos lesz

autopro.hu/P.B. | 2024.04.18 12:07

Bosch: 2030-ra tízből hét új autó elektromos lesz

Fotó: Robert Bosch Kft.

A Bosch Csoport növekedési céljai magas jövedelmezőséget és jelentős finanszírozást igényelnek. A vállalat ugyan jó évet zárt 2023-ban, de az idei évben továbbra sem számít gazdasági fellendülésre.

A Bosch Csoport 2023-ban növelte árbevételét és eredményét, valamint a kihívásokkal teli üzleti környezet ellenére is sikeresen folytatja növekedési stratégiáját. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves eredményeinek ismertetésekor kiemelte:

„A 2023-as üzleti évben teljesítettük pénzügyi céljainkat és a félvezetőktől az integrált épületrendszerekig több üzleti területen is megerősítettük piaci pozíciónkat. Innovációkra, partneri együttműködésekre és akvizíciókra összpontosítunk, hogy iparágaink átalakulása során is növekedni tudjunk, a várható gazdasági kihívások ellenére is.”

Hosszútávon a Bosch, a technológiák és szolgáltatások szállítója világos célt tűzött ki maga elé: hat és nyolc százalék közötti átlagos éves növekedést, legalább 7 százalékos árbevétel-arányos eredmény mellett. Célja továbbá, hogy a világ minden régiójában az első három beszállító közé kerüljön a kulcsfontosságú piacain.

A Bosch Csoport a jelentős növekedési potenciállal rendelkező területeken bővíti innovációs tevékenységét. Az orvosi technológia terén például olyan új BioMEMS-technológián dolgozik, amely mikrorendszer-technikával ötvözi a molekuláris diagnosztikát. Ez akár 250 genetikai jellemző – például kórokozók vagy genetikai mutációk – pontos vizsgálatát is egyetlen chipen teszi lehetővé, mégpedig közvetlenül az ellátás helyszínén, például az orvosi rendelőben. „A BioMEMS a Bosch által okostelefonokban és elektronikus menetstabilizáló rendszerekben (ESP) is alkalmazott mikrorendszer-technikával kombinálja a molekuláris diagnosztikát” – magyarázta Hartung. Az első BioMEMS-tesztek egyike, amelyen a cég dolgozik, olyan különböző kórokozókat vesz célba, amelyek szepszist vagy vérmérgezést okoznak. Ennek érdekében a Bosch a közelmúltban fejlesztési és értékesítési partneri együttműködésbe kezdett a Randox vállalattal, míg az R-Biopharm céggel folytatott további stratégiai partnerség célja, hogy felgyorsítsa a multirezisztens baktériumok teljesen automatizált tesztjének kifejlesztését. A Bosch csoport két partnerével közösen 2030-ig mintegy 300 millió eurós összértékű beruházásokat tervez.

Az árbevétel és az eredmény nőtt 2023-ban – a 2024-es év kihívásokkal teli

A Bosch a kedvezőtlen gazdasági és piaci körülmények ellenére is 91,6 milliárd eurós árbevételt ért el az elmúlt üzleti év során, ami 3,8 százalékos –árfolyamhatások nélkül 8 százalékos – növekedést jelent. A kamatfizetés és adózás előtti eredmény 4,8 milliárd euró (2022: 3,8 milliárd euró), az 5,3 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredmény pedig egy százalékponttal lett magasabb az előző éves eredménynél. Utóbbi jobban alakult a vártnál, ám még mindig elmarad a hosszútávon elvárt legalább 7 százalékos céltól, amit a Bosch 2026-ig tervez elérni.

„Magasszintű jövedelmezőségre és jelentős pénzügyi háttérre van szükségünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben magunk finanszírozhassuk növekedési céljainkat” – jelentette ki Markus Forschner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért felelős tagja. „A sikeres hajrá nagyban hozzájárult ahhoz, hogy összességében teljesültek várakozásaink 2023-ban. A 2024-es üzleti év azonban legalább annyira kihívásokkal teli, mint az azt megelőző.”

A Bosch idei évre vonatkozó általános kilátásai továbbra is visszafogottak. „2024-ben nem számítunk gazdasági felendülésre” – mondta Forschner, aki ennek megfelelően mindössze 2,3 százalékos globális gazdasági növekedéssel számol 2024-ben. A stagnáló járműgyártás és a gépipar folytatódó gyengélkedése mellett a fogyasztási cikkek piacán két év visszafogottság után némi javulás érezhető. A Bosch üzletmenete stabilizálódását várja, melyhez az iparági innovációk mellett nemzetközi bővülés is hozzájárulhat – mint például az új egyiptomi tűzhelygyár, vagy a Mexikóban épülő hűtőszekrénygyár.

2024 első negyedévében éves szinten 0,8 százalékkal csökkent az árbevétel, ami árfolyamhatások nélkül 2,7 százalékos növekedést jelent. „Ez jól mutatja, hogy meglehetősen ambiciózus az árbevételünknek 5 és 7 százalék között tervezett éves bővülése” – hangsúlyozta Forschner. A pénzügyi vezető azt is egyértelművé tette, hogy nem lesz könnyű tovább javítani az előző éves árbevétel-arányos üzemi eredményt. „Nem csupán a visszafogott piaci környezettel és a stratégiai jelentőségű területek beruházásainak további várható növekedésével kell megküzdenünk, hanem a szerkezetátalakítások és a folyamatfejlesztések hatásaival is. Ezek ugyanis eleinte szintén negatívan hatnak, csak bizonyos késéssel jelentkezik a pozitív eredményük.” Mindezeken túl a Bosch folytatja a költségcsökkentést és a szerkezetátalakítást, hogy versenyképes maradjon. Forschner rámutatott: „Következetesen, de arányosan visszük véghez a szükséges intézkedéseket.”

Növekedési terület: fenntartható mobilitás

Alaptevékenységében, azaz a mobilitás üzleti szektorában a Bosch szisztematikusan hozza meg jövőbeni növekedését szolgáló stratégiai döntéseit, és idén mintegy 30 gyártási projektet indít el az elektromos járművekkel foglalkozó területen. „Az elektromobilitás már itt van velünk, a kérdés csupán az, hogy a technológia milyen gyorsan terjed el a világ különböző régióiban” – mondta Hartung. „Előrejelzéseink szerint 2030-ra az összes új autó 70 százaléka lesz tisztán elektromos Európában, míg Kínában és Észak-Amerikában ez az arány valószínűleg 40 és 50 százalék között lesz.” Ahol nagy távolságokra nehéz járművek szükségesek, ott – a Bosch igazgatóságának elnöke szerint – még egy ideig keresettek maradnak az olyan megoldások, mint a hálózatról tölthető hibridhajtás (plug-in hibrid) és a hatótávnövelő (Range Extender).

A mobilitás üzleti szektor a járműdinamika terén is újabb lendületre számít. Az elektromos és automatizált vezetéshez készülő új és redundáns fékrendszerek területén a Bosch évente 10 százalékos, vagyis a teljes piacénál lényegesen gyorsabb növekedést produkál. A járműmozgás-menedzsmenttel (VMM) a Bosch olyan innovatív rendszermegoldás mellett foglal állást, amely a fékek, a kormányzás, a hajtásrendszer és a csillapítás szabályzásával minden tekintetben koordinálja a jármű mozgását. A Bosch már legutóbbi téli tesztjeire is több mint húsz, meghatározó márkákhoz tartozó tesztjárművet szerelt fel a VMM különböző változataival. „Még az út elején járunk, de már idén sorozatgyártásba kerülhetnek az első megrendelések” – számolt be Hartung. Összességében a vállalat 2030-ra több száz milliós árbevételre számít ezen a területen.

Növekedési terület: hidrogén

A hidrogén technológiát illetően a Bosch Csoport megerősítette üzleti várakozásait, amelyek szerint 2030-ra az ötmilliárd eurót is elérheti a szegmensből származó árbevétele. „2023-ban Stuttgartban és Csungkingban (Kína) is megkezdtük az üzemanyagcellás rendszerek gyártását” – mondta Hartung. Valószínűleg egyelőre Kína lesz a vezető piac, Európában és Észak-Amerikában a Bosch a következő évtizedig nem számít jelentős növekedésre. Műszaki szempontból a hidrogénmotorok jelentik a leggyorsabb megoldást, ha a haszongépjárművekkel végzett klímasemleges szállításról beszélünk. A Bosch várakozásai szerint 2030-ra már közel egymilliárd euróra bővül a hidrogéntechnológia piaca. A Bosch igazgatóságának elnöke kifejtette: „A mi befecskendezési technikánkkal működő hidrogénmotor már az idén megjelenhet India útjain, emellett a világ három fő gazdasági régiójából, és ismert teherautógyártóktól érkezett megrendeléseken is dolgozunk már.”

A Bosch a hidrogéntermelés rohamosan bővülő piacára is tervezi a belépést, ahol 2030-ra már a jelenleginél mintegy huszonötször több, azaz bő 170 gigawatt kiépített hidrogén-elektrolízis-kapacitás állhat világszerte rendelkezésre. „Jövőre az elektrolizáló berendezésünk is piacra kerülhet” – mondta Hartung. „A Bosch a jövőben nemcsak a hidrogénüzemű hajtásrendszerek, hanem a hidrogéntermelés szinonimájává is válik, és beszállítóként a jövő piacának kialakítását is aktívan formálja.”

2023-as üzleti év: jól teljesített Európa és a mobilitási üzletág is

Míg a Bosch csoport előző évi készletszintjét még jelentősen befolyásolták a Covid-19 járványt és a chiphiányt követő bizonytalanságok, a helyzet mára normalizálódott. Ennek eredményeként a szabad cash-flow 2,2 milliárd euróra nőtt, az árbevétel 2,4 százalékát tette ki, meghaladva az egyszázalékos minimális célértéket.

A mobilitás üzleti szektor árbevétele 6,9 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 10,9 százalékkal, 56,2 milliárd euróra nőtt. Az árbevétel-arányos üzemi eredmény 4,4 százalékra (2022: 3,4 százalék) emelkedett. Az ipari technika üzleti szektorban az árbevétel 7,4 milliárd euró, amelynek 6,8 százalékos, árfolyamhatások nélkül 10,2 százalékos növekedése a HydraForce és az Elmo Motion Control felvásárlások konszolidációjából adódott. Az árbevétel-arányos üzemi eredmény 9,1 százalék (2022: 9,8 százalék). A fogyasztási cikkek üzleti szektor árbevétele az előző évhez képest 6,6 százalékkal 19,9 milliárd euróra esett vissza, ami árfolyamhatások nélkül enyhe, 1,2 százalékos csökkenést jelent. Az árbevétel-arányos üzemi eredmény itt változatlanul 4,5 százalék volt. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor 10,5 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 13,2 százalékkal 7,7 milliárd euróra növelte árbevételét, míg az árbevétel-arányos üzemi eredmény elérte a 9 százalékot (2022: 6 százalék).

Európában az árbevétel összesen 46,8 milliárd euró volt, ami 5,5 százalékos, árfolyamhatások nélkül 7,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Észak-Amerikában az árbevétel 6,2 százalékkal 15,2 milliárd euróra nőtt, ami árfolyamhatások nélkül 8 százalékos emelkedést jelent. Dél-Amerikában az árbevétel 1,7 milliárd euró volt az előző évi 1,8 milliárd euróval szemben. A 6,2 százalékos csökkenés árfolyamhatások nélkül 1,8 százalékos növekedésnek felel meg. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben a további régiókat is beleértve összesen 27,9 milliárd euró az árbevétel, amelynek enyhe, 0,6 százalékos emelkedése árfolyamhatások nélkül már jelentős, 8,6 százalékos növekedésnek felel meg.

2023. december 31-én a Bosch Csoport világszerte 429.416 munkatársat foglalkoztatott, 8078 emberrel többet, mint az előző évben. Tavaly minden régióban nőtt a munkatársak száma, beleértve Németországot is, a legerősebb növekedés Amerikában mutatkozott.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink