2024.04.16 17:31 Kóborló Olvasottság: 1373x
7

Ha jönnek az idegenek

Nem is olyan rég egy baráti beszélgetés során szóba kerültek az idegenekkel kapcsolatos horrorfilmek, és eme beszélgetés során került megemlítésre Scott Stewart 2013-as, Dark Skies avagy Sötét égboltok című filmje, amely igencsak felkeltette az érdeklődésemet. A film rendezőjének már két korábbi filmjéhez volt szerencsém, amelyek viszont igencsak felemásra sikeredtek nálam. Ugyanis míg a 2011-es, A pap – Háború a vámpírok ellen című filmjével még úgy-ahogy elvoltam (bár igencsak rég láttam, talán újra kéne néznem valamikor), viszont a 2010-es Légió című filmje már egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, így egy kicsit óvatosabban álltam neki a Sötét égboltok című produkciójához, de be kell hogy valljam, teljesen felesleges volt az óvatoskodásom, merthogy jelen produkciónk egészen jóra sikeredett. Lássuk hát, hogy mit is tartogat a film a nézőjének!

A film forgatókönyvét maga a rendező, Scott Stewart hozta össze, és eme történetbe nem is igazán lehet belekötni, merthogy majdhogynem minden megvolt benne ahhoz, hogy számomra egy öt csillagos film születhessen belőle (az, hogy végül miért is csúszott le nálam az öt csillagról, majd lentebb kifejtem). Ha nem került volna szóba eme film az idegenekkel kapcsolatos horrorfilmeken belül, akkor a film játékidejének egy jelentősebb részéig nem biztos, hogy azonnal rájöttem volna arra, hogy a Sötét égboltok című alkotás majd eme zsánert fogja erősíteni. Ugyanis úgy körülbelül a játékidejének a harmadáig kimondottan jól lavíroz a különféle horrorfilmes zsánerek közt, de amikor végre kimutatja a foga fehérjét a történet, akkor is tartogat még nem is oly kevés meglepetést, és ez mindenképp dicséretet érdemel. Ráadásul az is dicséretet érdemel az én szememben, ahogy a film félelemkeltésének a fokozását megteremtették. Továbbá amellett sem tudok elmenni dicséret nélkül, ahogy a film atmoszféráját összehozták, ugyanis ahogy haladunk előre a film játékidejében, úgy válik egyre erősebbé, ráadásul ahogy fokozni tudták a filmbéli család egyre szorultabb helyzetét, az is ritkaság. A filmben található ijesztések is jól sikeredtek, bár mondjuk, e téren semmi újítást nem alkalmaztak. Talán csak azt tudnám felróni a történet apróbb negatívumaként, hogy a játékidejének a kétharmadára már annyira erősen domináns szerepet töltött be a filmbéli család reménytelennek tűnő küzdelme, hogy nem is igazán várjuk azt, hogy egy ilyen szörnyű helyzetből, akár győztesen is ki tudnának majd keveredni valahogyan. És persze a történet végére megkapjuk a szükséges csavart is, ami ez esetben valóban meglepőre sikeredett.

Ha jönnek az idegenek

Tehát egy jól megírt történetet kapunk igencsak erős atmoszférával, viszont mindezeken némileg érződik sajnos az is, hogy a forgalmazó egy alacsony korhatár besorolást adott a produkciójának, emiatt pedig néhol igencsak visszafogták a történet adta lehetőségeket.

Mindezek után térjünk rá pár mondat erejéig a filmbéli karakterekre és az őket alakító színészek teljesítményére. A legtöbb efféle történettel operáló film esetében majdhogynem mindig találkoztam legalább egy ostobán viselkedő filmbéli karakterrel, de nagy meglepetésemre ezúttal, ha ez nem is lett mellőzve, de nem lett annyira a néző arcába tolva, hogy zavaróvá tudjon válni. Továbbá az is mindenképp dicséretet érdemel, ahogy a karaktereket megírták. Egy efféle történetbéli család esetében, általában egy igazán domináns karaktert szoktak felvonultatni, és ez így is történik e film esetében is, egy bizonyos szakaszáig, majd kapunk még egyet, és a lezárásra még egy karaktert, ami kissé szokatlan, de számomra mégis üdítően hatott eme változatosság. Továbbá a filmbéli karaktereket alakító színészektől, egytől egyig jól sikeredett alakításokat láthattam.

Mindent egybevéve a Sötét égboltok című film nem válik a kategóriáján belül egy klasszikussá, de egy maximálisan élvezhető és kellemesen borzongató darabja lett a zsánerének. Mindezen látottakat pedig erős négy csillagra értékelem.

horror | sci-fi | thriller

A békés külvárosi életet élő Barrett család rádöbben, hogy egy szörnyűséges és halálos erő szemelte ki őket magának.

7