Beszállítók Alaposan megrengeti az akkupiacot a CATL

Alaposan megrengeti az akkupiacot a CATL

autopro.hu | 2024.04.16 06:20

Alaposan megrengeti az akkupiacot a CATL

Fotó: CATL

Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és teljesítményromlás nélkül működni képes energiatároló rendszerét a Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL).

A Tener a világ első, tömegtermelésre kész akkumulátoros energiatároló rendszere, robusztus 6,25 megawattórás kapacitásával felgyorsítja az új energiatárolási technológiák széleskörű bevezetését, újabb lendületet adva az energiaátmenet megvalósításának.

Az akkumulátorok korlátozott élettartama még mindig az egyik fő hátráltató tényezője az elektromos közlekedés terjedésének. Kínában a teljesítményalapú energiatároló rendszerek várható élettartamát jellemzően tíz évben határozzák meg, azonban a tényleges élettartamuk átlagosan három évnél kevesebb. Az akkumulátoros energiatároló rendszerek tényleges élettartama szintén elmarad az elvárt 15 éves élettartamtól, ez átlagosan kevesebb mint nyolc év.

CATL: cél az akkumulátorok élettartamának növelése

Ennek a problémának a megoldása érdekében fejlesztette ki a CATL hosszú élettartamú akkumulátor-technológiáját. A kínai vállalat legújabb, Tener nevű energiatároló rendszere öt évig is képes fenntartani kapacitását és teljesítményét degradáció nélkül, ezzel jelentős előrelépést téve az akkumulátorok élettartalmának meghosszabbításában.

A Tener kapacitása eléri a 6,25 megawattórát annak köszönhetően, hogy a konténeres akkumulátoros energiatároló rendszer harminc százalékkal növeli az egységnyi területre jutó energiasűrűséget, miközben a korábbi CATL termékekhez képest húsz százalékkal kevesebb környezeti terheléssel jár az üzemeltetésük.

A maximális biztonságának elérése érdekében a CATL teljes körű minőségirányítási rendszert hozott létre, amely magában foglalja a technológiai fejlesztést, a próbatesztet, a működés figyelését és a biztonsági hibák elemzését. Az üzembe helyezése után a CATL folyamatosan figyeli annak működési állapotát többek között mesterséges intelligencia alapú kockázatfigyeléssel, és kiszámítja az energiatárolók meghibásodási arányát azok teljes életciklusára nézve. Ezzel nemcsak ellenőrzi a biztonsági célok megvalósulását, hanem egyben hozzájárul azok optimalizálásához is.

A Tener-rendszer akkumulátorcelláinak meghibásodási aránya az iparágban a legalacsonyabb a teljes életciklusra és a teljes működési láncra nézve. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenhet az elektromos gépjárművek üzemeltetési költség, illetve javulhat a termék megtérülési rátája is a teljes életciklust tekintve.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink