szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klímaváltozás elleni harc fontos eszközei lehetnek a szén-dioxid levegőből történő kiszűrésére épített üzemek, melynek legújabb, és eddigi legnagyobb változata évi 36 ezer tonna üvegházhatású gázt tud majd kiszűrni.

Üzembe állították a világ jelenlegi legnagyobb, a szén-dioxid levegőből történő kiszűrésére épített ipari létesítményét az izlandi Hellisheiði városában A Mammooth nevű egységet egy svájci klímatechnológiai cég, a Climeworks működteti, melynek ügyfelei között a világ több nagy vállalata is megtalálható – a Microsofttól a Shopifyon át JPMorgan Chase-ig.

Az üzem célja egyszerű a szén-dioxidot a légkörből megkötni (direct air capture / DAC), és demonstrálni, hogy ez a technológia életképes. A The Verge felidézi: 2017-ben a Climeworks az első vállalat volt, mely szén-dioxidot kötött meg a légkörből, majd továbbértékesítette azt szénsavas üdítőitalok gyártásához, vagy éppen üvegházakban történő alkalmazásra.

8 ötlet, amely kisebb-nagyobb léptékben már most működik a klímaváltozás ellen

Mi mentheti meg a Földet és az emberiséget az éghajlatváltozás pusztító következményeitől? Összeállításunkban olyan ígéretes technológiák közül válogattunk, amelyek globális méretekben észszerűen megvalósíthatók (megvalósítandók), illetve kisebb léptékben már ma is működnek.

A cég 2021-ben egy Orca nevű DAC-egységet is megnyitott, eddig az volt a legnagyobb. A Mammoth, ha teljesen elkészül, tízszer annyi szén-dioxidot tud majd megkötni: évente körülbelül 36 ezer tonnányit.

A Climeworks DAC-egységei moduláris „gyűjtőtartályokból” állnak össze, és ventillátorok segítségével szívják be a levegőt, ami ezután áthalad egy speciális szűrőn – itt „akad fenn” a szén-dioxid.

A teljesen megtelt szűrőt ezután nagyjából 100 Celsius-fokra hevítik, így kioldódik a szén-dioxid, amit vízzel elegyítenek, majd a föld alá – bazaltos kőzetek közé – pumpálnak. Így végül maga is szilárd kőzetté alakul.

Összekapcsolták a geotermikus erőművet a szén-dioxidot kiszűrő rendszerrel, az eredmény duplán, triplán jó

Amerikai kutatók szerint ha megfelelők a geológiai adottságok, különösen hatékony szén-dioxid-megkötő rendszert lehet kiépíteni.

A létesítmény megújuló energiával működik, és még nem készült el teljesen: eddig 12 darab moduláris konténert szereltek fel, de a kivitelezés 2024 végi befejezéséig még 60 további követi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.