szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesten fogva tartott antifasiszta nő egyik védője feljelentést tett a történtek miatt, a milánói ügyvédi kamara pedig szolidaritását fejezte ki.

Március végén volt Ilaria Salis első tárgyalása, ahol a bíróság elutasította ügyvédje indítványát, amelyben amellett érvelt, hogy engedjék szabadon védencét. Mint írtuk, a tárgyalóterem előtt már az ülés előtt kisebb tömeg zsúfolódott össze, és megtelt az a terem is, ahol az újságíróknak és Salis ismerőseinek, rokonainak közvetítették magát a tárgyalást.

Letartóztatásban marad az antifaper fő vádlottja, hiába kérte az ügyvédje, hogy 16 milliós óvadékkal engedjék ki

Az elsőrendű vádlott, Ilaria Salis nem tett vallomást, ügyvédje letartóztatásának megszüntetését kérte a bíróságtól. Érvelése szerint Salist segítenék a szülei, de ő maga is képes lenne dolgozni, akár Magyarországról is. A bíró elutasította az indítványt.

A La Repubblica cikke szerint a bíróság épülete előtt jobboldali szélsőségesek várták a vádlottak érkezését, és a tárgyaláson Salis egyik ügyvédje, Eugenio Losco jelezte, hogy miközben mobiltelefonokkal filmezték őket, magyarul sértegették, fenyegették őket. Utóbbit a tolmácsuk mondta nekik, és állítólag az a mondat is elhangzott, hogy „fogd be a szád, vagy szétverem a fejed”.

Eugenio Losco a történtek miatt feljelentést tett Magyarországon, és az ügy már a milánói ügyészségre is eljutott. Itt a bűncselekmény megnevezése nélkül, ismeretlen tettesek ellen indítottak nyomozást, amit a nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztály folytat le.

A milánói ügyvédi kamara egyébként egy közleményben állt ki Losco mellett a fenyegetések miatt, és állásfoglalásukat a helyi ügyészségnek is eljuttatták. Mint írják, az igazságügyi intézményeknek kötelességük fellépni azon ügyvédek védelmében, akiket megfenyegetnek, akik veszélynek vannak kitéve.

Salist 2023 februárjában vették őrizetbe Budapesten. A vádhatóság szerint tagja volt annak a külföldi szélsőbaloldali fiatalokból álló csoportnak, akik kifejezetten a kitörés napján tartott, főleg neonáci érzelműek által tartott felvonulásra érkeztek Magyarországra, hogy megleckéztessenek olyan embereket, akik a gyanújuk szerint a gyűlés miatt jöttek Budapestre.