szerző:
Tornyos Kata
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel másfél év után lezárult a nyomozás a hekkertámadás ügyében.

Még 2022. novemberében írtunk arról, hogy adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét. A támadás sikeres volt, így illetéktelenek hozzáférhettek az online rendszerben tárolt összes adathoz, tehát valamennyi diák összes, a KRÉTA-ban kezelt adatához is.

A napokban a Telex azt írta, közel másfél év után lezárult a nyomozás az ügyben. A rendőrség egy gyanúsítottat talált, de mivel ő még mindig kiskorú, az ügyészség felfüggesztette az ellene folyó eljárást, és „magatartási szabályokat” írt elő neki. Ez azt jelenti, hogy írásban bocsánatot kell kérnie az érintettektől, illetve fogalmazást kell írnia a történtekkel kapcsolatban, de egy kisebb összeget is ki kell fizetnie.

"Az ügy gyanúsítottja 2007-ben született, a támadás idején 15 éves volt, de még most is kiskorú. Ezért vele szemben a Győri Járási Ügyészség munkatársa mint fiatalkorúak ügyésze tavaly novemberben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott. Ez azt jelenti, hogy az eljárást két évre felfüggesztette, és elrendelte a fiatalkorú gyanúsított pártfogó felügyeletét. Az ügy tehát hivatalosan 2025 novemberében folytatódik" – mondta el a lapnak a Győri Járási Ügyészség megbízott vezető ügyésze.

A két év felfüggesztés leteltét követően pedig megszűnhet az eljárás, ha az elkövető teljesíti a magatartási szabályokat.

Ismét kiszivárogtak adatok

Április elején írtuk meg, hogy KRÉTA-s felhasználónevek és jelszavak lehetnek elérhetőek a lopott adatok terjesztésére használt dark weben – erről a KRÉTA fejlesztője, az Educational Development Informatikai Zrt. (EduDev) értesítette az érintett iskolákat. Ekkor javasolták a mielőbbi jelszócserét annak, aki így járt, illetve a szerkeszthető fiókadatok, például a megadott bankszámlaszám ellenőrzését, valamint a biztonságosabb bejelentkezés érdekében a kéttényezős hitelesítés beállítását.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indított az iskolai rendszert üzemeltető cég ellen. A szivárogtatást Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár is megerősítette a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének.