szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakszervezetek képviselői az új pedagógus életpályatörvény (státusztörvény) vitatott részeiről tárgyaltak a kormánnyal.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselői május 7-én a Belügyminisztériumba mentek, hogy egy sztrájkbizottsági egyeztetés keretében új sztrájkköveteléseket nyújtsanak be, és átbeszéljék Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral az idén januártól érvénybe lépett pedagógus életpályatörvény vitatott részeit.

A PDSZ beszámolója szerint meglepődve tapasztalták, hogy a tárgyalásra a kormány által meghívást kaptak a Nemzeti Pedagógus Kar és a Zeneművészek Szakszervezetének képviselői is. Totyik Tamás, a PSZ elnöke szerint ezzel szerette volna a kormány a sztrájkbizottsági egyeztetést egy tájékoztatással egybemosni.

Az egyeztetésre a képviselők egy hosszú listával készültek, amin az átbeszélendő témák szerepeltek.

„Láthatóan unták, hogy ezekkel a kérdésekkel kell foglalkozniuk”

- mondta Nagy Erzsébet a tárgyalást követő Facebook-közvetítésben.

Többek között szó volt a pedagógusbérekről, amelyek emeléséről továbbra sem kaptak ígéretet. Az államtitkár állítása szerint nincs szükség bérkorrekcióra, mivel a pedagógus bruttó átlagbér meghaladja a diplomás bruttó átlagbér 71,8%-át. A béremelés vonatkozásában a kormány a KSH adataira támaszkodik, ami a szervezetek képviselői szerint nem egyezik az általuk mért összegekkel.

Mint kiderült a kormány a béremeléseket a tankerületi központokon kívül máshol nem követte nyomon és nincs is erre igénye a továbbiakban sem. Így nem tudni, hogy az önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású intézményekben mennyit fordítottak erre a hozzájuk beérkezett bérfedezetből.

Ismételten sem kaptak arra ígéretet, hogy megemelnék a pedagógus-szakképzettséggel nem rendelkezők béreit (NOKS, technikai, kisegítő munkakörökben). A PDSZ azonban továbbra is azt kéri, hogy a tavaly elmaradt illetményemelés legyen ennek fedezete. Emellett pedig a felmentési idejüket töltő pedagógusok béremeléséről, az esélyteremtési illetmények, illetve a jubileumi jutalmak kifizetéséről sem tudtak megegyezni.

Az utóbbi kapcsán arra kérte a szervezeteket az államtitkár, hogy erre tegyenek konkrét jogszabálymódosító javaslatot, mert ők is sokat gondolkodtak rajta, de egyelőre még nem találtak megoldást.