Alsó-Ausztria
Alsó-Ausztria
Tetszett a cikk?

Zubogó vízesésektől és rohanó patakoktól, amelyek lenyűgöző szurdokokban kanyarognak, idilli alpesi tavakig és folyóvízi tájakig: Alsó-Ausztria túraútvonalain valóban megtapasztalhatjuk a víz erejét. Nyugati szomszédunk számos csodás élményt tartogat a természet szerelmeseinek, a legnépszerűbb úticélok között pedig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A vizek csodálatos világa

Az Ötscher-Tormäuer Natúrpark Alsó-Ausztria legnagyobb natúrparkja, de sokak szerint egyben a leglátványosabb is, hiszen az Ötscher hegyvonulatai számos izgalmat rejtenek, legyen szó alpesi magaslati legelőkről, sziklákkal szegezett mély szurdokokról, barlangokról vagy épp lenyűgöző vízesésekről. Akármerre is indulunk, egy dologban biztosak lehetünk: a víz szinte minden természeti formájával találkozhatunk itt.

A terület kisvasúttal is könnyen elérhető és bejárható: a Mariazell-i vasútállomásról indulva hét megálló vezet keresztül a natúrparkon, de akik a vonat helyett mást választanának, azok a Mariazell-Erlaufsee-Lackenhof közötti távon túrataxival is utazhatnak. Ha a látványon túl mélyebben is megismerkednénk a terület történetével, természeti képződményeivel, arra is van lehetőség, hogy túravezetővel járjuk be a park különböző részeit.

Az Ötscher-Tormäuer Natúrparkot különböző nehézségű útvonalakon, kiépített hidakon és gyaloghidakon barangolhatjuk be a Wienerbruck Ötscher-bázisról indulva. Az Ötscher-patak és az Erlauf folyó az idők során mély szurdokokat vájt a sziklákba, az ezen keresztül vezető, látványos útvonalak méltán örvendenek nagy népszerűségnek minden korosztály körében. Közkedvelt kirándulóhelyek a területen az Ötscher-szurdok is, de sokan látogatnak Lassing-, Schleier- és Trefflingfall-vízeséshez. Utóbbi Alsó-Ausztria legmagasabb vízesése: amely 120 méter magasból zuhan az Erlaufba.

Trefflingfall
Alsó-Ausztria

Izgalmas és titokzatos világ nyílik meg azok előtt, akik az itt található barlangokba is ellátogatnak: az Ötscher-cseppkőbarlang, valamint a Taubenloch és a Geldloch is évről-évre sok túrázót vonz.

Türkiz tavak a hegyek ölelésében

Az Erlaufsee az Erlauf folyó felduzzasztásából keletkezett, két tartomány, Alsó-Ausztria és Stájerország határán terül el. A tó 827 méter tengerszint feletti magasságon húzódik 1500 méter hosszan és 500 méter szélesen, legmélyebb pontján pedig a víz a 38 méteres mélységet is elérheti. A terület rendkívül népszerű a kirándulók körében, hiszen 5 km hosszan körbesétálható vagy biciklizhető, de az ivóvíz tisztaságú alpesi tó a horgászok számára is kedvelt úticélnak számít.

A tó dél-keleti sarkában található homokos-kavicsos strandfürdő is rengeteg látogatót vonz: a víz hőfoka a nyári időszakban 17-22 fok között van, a nagyon meleg napokon akár 24 fokig is felmelegedhet. A strandon játszótér és vízi csúszda is van, így kiváló program lehet kisebb gyerekekkel is idelátogatni. Akik nem merészkednek be a hűvös vízbe, azokat pedig várják a bérelhető csónakok és vízibiciklik, akár elektromos változatban is.

A türkizkék tó búvárkodásra is alkalmas: a kristálytiszta vízben a látótávolság akár a 20 métert is elérheti. Ha pedig valaki még több kalandra vágyik, az a strand mögött egy kalandparkot is talál, ahol különböző nehézségű kötélpályákon próbálhatja ki magát.

Erlaufsee
Lukas Matocha

Szintén ebben a régióban találjuk Alsó-Ausztria legnagyobb és egyetlen természetes tavát, a Lunz-i tavat: legmélyebb pontja 34 méter, hosszan elterülő partja pedig kiválóan alkalmas a napozáshoz, úszáshoz és sétákhoz. Ahogy az Erlaufsee esetében, itt is várják a csónakázókat, de a tó 2004 óta ad otthont a Lunzer Seebühne kulturális programjainak is: ami napközben ugrótorony és napozósziget, az az este folyamán különleges programoknak ad helyszínt.

Szurdoktúra a hűs kövek között

Ahogy fent is írtuk, a régió földrajzi adottságai miatt sok helyen szurdokokkal szegélyezett. A Waldviertel területén misztikus erdők, vadregényes szurdokok, különleges sziklaformák találhatók, és mindközül a legikonikusabb az Ysperklamm szurdoka. A viszonylag rövid, 3,4 km hosszú útvonal mohos sziklákkal, vízesésekkel, zubogó patakkal szegélyezett völgyön halad keresztül. A völgyet jól kiépített, biztonságos turistautakon, fából ácsolt hidakon, lépcsősorokon, pallókon járhatjuk végig, így kicsiknek, nagyoknak, de négylábú kísérőiknek is emlékezetes élmény lehet.

Ysperklamm
Waldviertel Tourismus

A tartalom az Alsó-Ausztria megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Évente 150 ezer ember hal meg csak amiatt, mert annyira meleg van

Évente 150 ezer ember hal meg csak amiatt, mert annyira meleg van

Morze-kódra emlékeztető, kattogásszerű hangok: úgy néz ki, hogy szó szerint beszélgetnek egymással a bálnák

Morze-kódra emlékeztető, kattogásszerű hangok: úgy néz ki, hogy szó szerint beszélgetnek egymással a bálnák

Február óta nem lehet embereket ábrázolni a Google „túlkompenzáló” mesterséges intelligenciájával

Február óta nem lehet embereket ábrázolni a Google „túlkompenzáló” mesterséges intelligenciájával

Ezek a kiégés figyelmeztető jelei. Ön melyik szakaszban jár?

Ezek a kiégés figyelmeztető jelei. Ön melyik szakaszban jár?