Gazsi Zoltán: “Magamutogató vagy példamutogató vagyok? Abban bízom, hogy az utóbbi!”

Gazsi Zoltán: “Magamutogató vagy példamutogató vagyok? Abban bízom, hogy az utóbbi!”
Nemrég jelent meg Gazsi Zoltán Emberszemlélet - Az életigenlő cégvezető című könyve. Az Eisberg Hungary ügyvezetője már eddig is kalandos életet élt, amiből a tragikus részek sem maradtak volna ki - de pozitív hozzáállásának hála ő nem így gondol a megpróbáltatásaira. A Példakép-díjas vezető nem ezoterikus, de “univerzumhívő”: szerinte a nekünk rendelt dolgok megtalálnak minket, és tiszta szándékkal semmit nem lehet elrontani. A 29. Digital-Media Hungary konferencián Szily Nórával osztotta meg gondolatait.

"Szerinted mi az élet értelme?” - kezdte Szily Nóra a beszélgetést egy filozófiai kérdéssel. Gazsi Zoltán szerint a lényeg kihozni saját magunkból a legjobbat: "a lényeg, hogy az életünk utolsó napján el tudjuk mondani, hogy érvényesítettük az összes tehetséget, szervezőkészséget és életminőséget, ami bennünk volt."

Szily Nóra elmondta, hogy Gazsi Zoltán könyve elképesztő érzelmi utazás: “A könnyedebb része a vezetővé cseperedés, illetve a szórakoztató történetek ennek kapcsán. Ezek után leírod, milyen volt 2019-ben szembesülnöd a rákkal, írsz a különböző terápiákról, de tanácsokat adsz a szellem és a lélek ápolására is” - foglalta össze, majd arról kérdezte a cégvezetőt, mégis hogy lehet valaki rákbetegen is boldog?

Nincs semmi a bakancslistán

A pszichológus végzettségű Szily Nóra elárulta, ő csomószor újraolvasott mondatokat a könyvből: negatív szavakat keresett, mert megborzongott, amikor a daganattal diagnosztizált cégvezető helyébe képzelte magát. Gazsi Zoltán azonban nem tekintett borúsan a helyzetére és nem is írt úgy róla:

“Nem vagyok egy ezoterikus ember, cégvezető vagyok. Mégis azt kívánom mindenkinek, hogy elérje a pontot, amikor úgy érzi, ő már mindent megtett az életében. Ilyenkor elengeded és hátradőlsz: figyeled, merre viszi a sorsod a szörfdeszkádat. Mindig van még egy orvos - bécsi vagy új-zélandi -, akinek ebben az állapotban fel lehet tenni újabb kérdéseket. Bennem viszont kialakult az érzés, hogy ha itt a vége, akkor is volt egy kerek életem: bejártam a világot, van négy gyermekem, két unokám. Persze, sajnáltam volna, de akkor sem volt semmi a bakancslistámon és most sincs.”

A vezető felhívta a figyelmet a kolonoszkópia fontosságára is, mondván: naponta kap olyan üzeneteket, hogy valaki az ő példáját követve ment el szűrővizsgálatra, így időben találták meg nála a rákot megelőző elváltozást.

Szily Nóra kiemelte: ez a történet Gazsi Zoltán esetében nem csupán egy műtétet jelentett, része volt a hashártyaáttét és három kemoterápia is. Sőt a cégvezetőt csak 2028-ban lehet majd teljes biztonsággal gyógyultnak nevezni. Vajon soha nem ingott meg az optimizmusában?

"Amikor fél év kemó után a rák átkerült a hashártyámra, az volt a mélypont. Megkér-deztem, a statisztika szerint még meddig élek? Az orvos azt mondta, 1-3 évig. Arra gondoltam: én nem egy átlagember vagyok! Megmutatom, hogy ebben sem az átlagot képviselem.”

Egyfaktoros a boldogság

Szily Nóra ezután kiemelte, bár Gazsi Zoltán vezetői megközelítésről is ír, sokkal több érzelmet visz a témába, mint egy coaching szemléletű vagy éppen egy autoriter vezető.

“Aki követ LinkedInen, látja, hogy nagyon egyedi stílusban posztolok. Sok mindent megmutatok a magánéletemből. A kérdés, hogy ez inkább magamutogatás vagy ‘példamutogatás’? Én abban bízom, hogy az utóbbi. Nagyon sokan tolnak olyasmit a közösségi médiában, ami nem működik. Ha én is minden rendezvényről feltennék egy képet, az semmit nem mondana annak, aki nem is volt ott. Éppen ezért hozzá kell tennem valamit, amiért érdemes rászánnia öt perc olvasást. Én háromhavonta járok CT-re, ezért jól tudom, hogy az az öt perc is számít” - mondta Gazsi, aki ezután elárulta, mit takar, hogy “univerzumhívő” lett: “Ha nagyon akarunk dolgokat, görcsösen ragaszkodunk valamihez, az nem működik olyan jól. Ha viszont valami a mi utunk, akkor maguktól megtörténnek a dolgok. Erre nagyon sok példát tudnék hozni. Szervezek például októberben egy konferenciát. Már minden terem foglalt, mégsem teszem át a dátumot. Tudom, hogy az én termem vala-hol már vár rám. Ami össze akar jönni, az össze is fog.”

Szily Nóra kérdésére, hogy miért szeret embereket összekötni, a cégvezető Waldinger kutatását idézte, amit 820 résztvevővel végeztek 80 éven keresztül. Egyetlen faktort találtak, ami 20 éves távon előrejelzi az egyén boldogságát: ha sok ember van mellette, akikkel mély kapcsolatot tart fenn.

“Ezekből a kapcsolatokból én is profitálok” - mondta Gazsi Zoltán, aki mindenkinek személyre szóló üzenettel dedikálja a könyvét. Cégen belül pedig minden kollégája megkapja azt, aki átutal 2 ezer forintot két jótékonysági szervezet valamelyikéhez. "A takarítónőnek azt írtam: ‘Kedves Jucika, nagyon örülök, hogy veled dolgozhatok. Amikor bejövök, mindig jó illat van a folyosón.’ Olyan SMS-eket kapok, hogy a dedikálást olvasva sokan elsírták magukat, a családjuk is büszke volt rájuk. Nem gondoltam volna, hogy ezeknek az üzeneteknek ilyen megtartó erejük van” - mondta a Példakép-díjas vezető, aki szerint ha tiszta szándékkal állunk bármilyen helyzethez, akkor nem tudjuk rosszul csinálni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Rónyai Júlia

Londonban végeztem nemzetközi kapcsolatok, illetve nemzetközi újságírás szakon. Szabadúszó újságíró, kreatív szövegíró és podcast műsorvezető vagyok, többek közt a Digital Hungary, a HVG és a …