Szenzációs rekordot döntött meg a Bayer Leverkusen és az Atalantával játszik az Európa-liga döntőjében

Jó helyzetből várta az AS Roma elleni visszavágót a friss német bajnok, amely idegenben 2–0-ra tudott győzni Florian Wirtz és Robert Andrich góljaival a tavalyi finalista ellen. Paprikás hangulatban telt az első félidő, hiszen a vendégek 4, a hazaiak pedig 2 sárga lapot kaptak. Ehhez képest felüdülést jelentett, hogy a második játékrészben összesen csak egyszer villant a sárga.

A mérkőzést a Bayer Leverkusen uralta, amely kapufáig jutott az első félidőben egy Exequiel Palacios átlövés után, illetve Mile Szvilarnak több bravúrt is be kellett mutatnia. Mindezek ellenére a Roma szerzett vezetést, a 43. percben büntetőből volt eredményes Leandro Paredes. Matej Kováj kapus jobbra vetődött, a labda viszont középre érkezett. Az állás már nem is változott, így 1–0-s olasz előnnyel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A második félidőt ott folytatta a Roma, ahol az elsőt abbahagyta, a 66. percben megduplázta előnyét a fővárosi klub, miután egy kezezés után – a VAR segítségét igénybe véve – Danny Makkelie játékvezető másodszor is a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé ezúttal is Paredes állt és higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt, 0–2. Ez a gól pedig azt is jelentette, hogy a Roma egalizálni tudta a párharc állását.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Leverkusen elveszíti a 48 mérkőzés óta tartó veretlenségét, ráadásul még hosszabbításra is kényszerül, ám a 82. percben egy jobb oldalról elvégzett szöglet után Gianluca Manciniről a saját kapujába pattant a labda, 1–2.

A slusszpoén a 97. percben érkezett, amikor a pálya közepén Jonathan Tah szerzett labdát, majd Granit Xhaka kiugratása után Josip Stanisic kiegyenlített. Egészen hihetetlen, de a Bayer Leverkusent ezen a napon sem lehetett legyőzni, így

sorozatban 49. mérkőzésén maradt veretlen a gyógyszergyári együttes, amellyel megdöntötték a Benfica rekordját.

Az Atalanta simán megverte a Marseille-t

Az Európa-liga másik elődöntőjének első mérkőzése kiélezett csatát hozott, ugyanis az Atalanta 1–1-es döntetlent játszott az Olympique Marseille otthonában. Gianluca Scamacca szerezte meg akkor a vezetést a vendégeknek a 11. percben, amire kilenc perccel később érkezett a válasz Chancel Mbemba részéről. A visszavágót az olaszok kezdték jobban és már a 6. percben veszélyeztettek, Charles De Ketelaere éles szögből lőtt kapufát. A 30. percben már a léc sem tudta megmenteni a vendégeket, Ademola Lookman két szép csel után lőtt kapura, a labda megpattant Samuel Gigot lábán, így Pau Lopeznek esélye sem volt védeni.

A második félidő 52. percében Matteo Ruggeri egy tetszetős kényszerítő után növelte két gólosra az Atalanta előnyét. A Marseille csupán egy kapufáig jutott, a mérkőzést és a továbbjutást pedig El Bilal Touré döntötte el, aki a hosszabbításban megszerezte csapata 3. gólját. Az Atalanta 4–1-es összesítéssel harcolta ki az El-döntőbe jutást.

Európa-liga, elődöntő, visszavágó 

Atalanta–Olympique Marseille 3–0 (1–0) 
(Lookman 30., Ruggeri 52., El Bilal Touré 90+5.)

Bayer Leverkusen–AS Roma 2–2 (0–1)
(Mancini 82. – öngól, Stanisic 90+7., illetve Paredes 43., 66. – mindkettőt 11-esből)

.

Írta a HVG

A Szenzációs rekordot döntött meg a Bayer Leverkusen és az Atalantával játszik az Európa-liga döntőjében bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.