szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Véget ért az idei középszintű angol írásbeli érettségi. A vizsga után az idei feladatsorról Pásztiné Fritz Adriennel, a LanguageCert Nyelvvizsgaközpont vezetőjével és Berta Anikó angoltanárral beszélgettünk.

Három órányi körmölés után, délben befejeződött a vizsgázók számára a középszintű angolérettségi, amit idén 34 491-en írtak.

Először az olvasott szöveg értésével kezdtek a diákok, amire 60 percet kaptak, ezt a 30 perces nyelvhelyesség, majd a szintén fél órás hallott szöveg értése követte, végül pedig az íráskészséggel zárult a vizsga, amire ismét 60 perc járt. Mindezzel pedig maximum 117 pontot szerezhetnek az érettségizők.

"Aki rendesen felkészült, azt nem érhette nagy meglepetés"

- osztotta meg a véleményét az Eduline-nal Pásztiné Fritz Adrienn, a LanguageCert Nyelvvizsgaközpont vezetője, aki szerint a korábbi évekhez képest nem volt nagy eltérés az idei írásbeliben.

Könnyű feladatok az olvasott szövegértésében

Az olvasott szöveg értésében a nyelvvizsgaközpont vezetője szerint eléggé egyértelmű volt, hogy milyen válaszokat kellett megadni. A karácsonyi dekorációról szóló feladat témája kicsit furcsa volt májusban, de nehézségében megfelelt a középszintnek és könnyen meg lehetett oldani.

Hasonló véleményeket osztott meg velünk Berta Anikó angoltanár, aki szerint az idei írásbeli érettségi egy picit könnyebb volt, mint az előző években.

„Könnyen megírható volt, ha valakinek megvolt hozzá a jó stratégiája”

- nyilatkozta az angoltanár, és hozzátette: „4 évnyi tanulás után megugorható volt ez az érettségi.”

Meglepetés szerinte sem érhette a vizsgázókat.

Az olvasott szövegértésnél tudnia kellett a diákoknak, hogyan álljanak neki a feladatoknak és milyen taktikát alkalmazzanak azok megoldásához, de összességében jó szövegeket és érdekes témákat kaptak.

A nyelvhelyesség már okozhatott némi problémát

Pásztiné Fritz Adrienn szerint a négy rész közül a nyelvhelyesség számított a legnehezebbnek, amire eleve rövid időt, mindössze 30 percet kaptak a vizsgázók.

Többször szerepelt benne a present perfect igeidő, de ezt már tanulniuk kellett korábban a diákoknak. Volt, ahol konkrét kifejezések ismerete kellett a feladat megoldásához, ami szótár használata nélkül egyeseknek gondot okozhatott. A legnehezebb azonban a harmadik feladat volt, amiben a komplikáltabb szavak miatt többször is el lehetett hibázni a helyesírást.

Berta Anikó is a nyelvhelyességet tartotta a nehezebb résznek, ami kifejezetten azoknak a tanulóknak szokott rosszabbul sikerülni, akik nem biztosak a nyelvtudásukban. Azonban mindegyik részt egy stabil B1-es nyelvi szinttel meg lehetett oldani.

Mit tudunk a hallás utáni feladatokról?

A hallott szöveg értésére is rákérdeztünk, amit a hanganyagok nélkül ugyan nehéz véleményezni, viszont a nyelvizsgaközpont vezetőjétől megtudtuk, hogy típusaiban ezek is megszokottak voltak, azonban az első és a harmadik feladat nem mondható könnyűnek: az elsőben A vagy B vagy mindkét válasz lehetőségeiből, a harmadikban pedig igaz, hamis vagy nincs rá utalás a szövegben lehetőségeiből kellett választani. Fontos kiemelni, hogy minden feladatnál sokat számított, hogy milyen tempóban és kiejtéssel mondták el a szövegeket, erről azonban információink nincsenek.

Az angoltanár szerint ezek a feladatok kifejezetten érdekesek voltak az elmúlt évekhez képest, és B1-es nyelvtudásnál többre itt sem volt szükség. A diákok azonban kevésbé szokták kedvelni a fent említett két feladattípust, most pedig mindkettőből kaptak egyet-egyet.

Végül, de nem utolsó sorban az íráskészségről

A nyelvvizsgaközpont vezetője szerint önmagában egyik téma sem volt nehéz az íráskészség feladatban, ennek ellenére alaposan oda kellett figyelni a szövegalkotásra. Mindkét fogalmazásba több fontos információt is bele kellett sűríteni, ami az alig 100 szavas terjedelemben igen nehéz lehetett. Ezért a vizsgázóknak nagyon át kellett gondolniuk, hogy pontosan miről akarnak írni ahhoz, hogy a feladatban leírt minden pont belekerüljön a szövegükbe, de ne csússzanak ki a megadott szószámból – mondta a nyelvvizsgaközpont vezetője.

"Az íráskészség első feladata kifejezetten tetszett – mondta Berta Anikó", aki szerint olyan szöveget kaptak a diákok, ami jól igazodik a korosztályukhoz, és életszerű egy 17-18 éves számára. A második szövegnél - amiben egy barátnak kellett tanácsot adni, annak túl kritikus édesanyjához – jó válaszokra számít a vizsgázóktól.

 

Az angolérettségiről szóló részletes tudósításunkat itt olvashatjátok: