Az általunk ismert ellenzéknek vége van – Hann Endre a Magyar Péter-hatásról – Válasz Online
 

Az általunk ismert ellenzéknek vége van – Hann Endre a Magyar Péter-hatásról

Borbás Barna
| 2024.05.09. | Podcast

A Medián friss méréseiből világosan látszik, hogy a júniusi EP-választás „selejtező lesz, és a mai állás szerint teljes ellenzéki átrendeződést hoz – mondja podcastunkban Hann Endre, a közvélemény-kutató intézet igazgatója. A szakember szerint nem tartható tovább az állítás, hogy Magyar Péter pártja nem szív el Fidesz-szavazókat: a Tisza Párt mai potenciális választóinak 13 százaléka a kormánypártoktól jön a Medián szerint. Hann Endre ugyanakkor óvatosságra int a Fidesz „mélypontjával” kapcsolatban: ennyi botrány és ilyen rossz gazdasági helyzet közepette az általuk mért 45 százalékos támogatottság soknak mondható.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on, TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Mi a legutóbbi országos kutatásuk fő tanulsága?

Olyan lesz ez az EP-választás, mint egy selejtező. A kutatásunkban a legnagyobb feltűnést a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség eredménye okozta: hogy ez a három párt mindössze 9 százalékon áll, és ebben nagyon különbözünk némely más felmérésektől. Ez az alacsony szám sokkoló volt a DK-nak. […] Azt merem mondani, hogy a DK-nak is ártott Magyar Péter új pártja – mint ahogy az ellenzék egészének. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is veszített.

Ki lehet jelenteni, hogy a magyar ellenzéknek az általunk eddig ismert formájában vége van?

Évek óta mondom, főleg szűkebb körben, hogy be kéne nekik fejezni. […] Egyetértek, hogy ez határpont. Bár az is igaz, hogy attól, hogy most egy párt nem jut be az EP-be, attól még közülük többen el fognak vegetálni 2026-ig, és ott még tesznek egy nagy kísérletet.

Kikből tevődik össze Magyar Péter tábora, honnan jönnek a potenciális szavazói?

A mostani Tisza-szavazók 54 százaléka szavazott – emlékezete szerint – a korábbi ellenzéki összefogásra. A második legnagyobb forráscsoport – 18 százalék – azoké, akik azt mondják, korábban nem szavaztak senkire. Ez alapján könnyen lehet arra következtetni, hogy Magyar Péternek tényleg sikerült megszólítania olyanokat, akiknek elegük volt és van, az egész politikából. És akkor itt jön még egy fontos csoport: a Fidesztől is igenis vett el szavazókat: a mostani „Tiszának” 13 százaléka az egykori Fidesz-szavazókból áll.

Hogy lehet ez, amikor az egy-két hónappal ezelőtti számokhoz képest a kormánypárt alig csökkent?

Ez látszólagos ellentmondás. A havi felméréseinkben nem látszik ilyen erős visszaesés a Fidesz oldalán, legalábbis a közelmúltban. Ennek az a magyarázata, hogy a lemorzsolódás már korábban elkezdődött: a ’22-es választás után nem sokkal.

Öt évvel ezelőtt a Fidesz 52 százalékot szerzett. A mostani Medián-mérés szerint 45 százalékon állnak. Mennyire súlyos a helyzet?

Számszerűen a visszaesés komoly, de ezt az egészet a Fidesznek sikerként is lehet értelmezni. Orbán Viktor eredménye, hogy egy ilyen rossz gazdasági helyzetben – amellyel az átlagember az üzletekben naponta szembesül – még mindig itt tart a kormánypárt. Bevallom, én ezt a 45 százalékot még soknak is tartom. De, lássuk be, egészen idáig valódi kihívója sem volt.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Demokratikus Koalíció#ellenzék#Fidesz#Gyurcsány Ferenc#Hann Endre#közvélemény-kutatás#Magyar Péter#Medián#Orbán Viktor