Szépen halt meg a PSG a pályán, de a Dortmund jutott a döntőbe

Azt nem lehet mondani, ne akart volna a döntőbe jutni a PSG, de a gólt a Dortmund szerezte

 

Érdekes mérkőzésen nyert a Dortmund a PSG otthonában, végig a PSG volt fölényben, de a gólt a Dortmund szerezte, a győzelmet nem helyzetekben és kapufákban mérik.

 

A Dortmund a hazai 1-0 után idegenben is nyerni tudott 1-0-ra, Hummels fejese a második mérkőzésen azt jelentette, kettős győzelemmel jutnak a döntőbe. Az eredmény szerint akár sima továbbjutásról is lehetne beszélni, de ha csak a visszavágó egy két érdekes statisztikáját nézzük, akkor már nem olyan egyértelmű a kép.

Az bebizonyosodott, hogy önmagában a domináns játék, a helyzetek, nem érnek továbbjutást, győzelmet. Egy hősiesen védekező csapat, pontrúgásból bármikor betalálhat. A Dortmund játékosai mindent megtettek a védekezés során, a kontrákban is volt veszély, a pontrúgásoknál pedig pláne. Hummels fejesénél ráadásul méterekre maradt le róla a védő, így olyan nehéz dolga nem volt a rutinos védőnek a szögletnél.

Érdekesség, hogy csak a visszavágón 4 kapufát lőtt a PSG, az oda-visszavágón összesen 6-ot. Csak a párizsi mérkőzésen 30 lövést engedtek meg a kapu felé, és, hogy ebből nem jutott egy sem kapuba, már-már a hihetetlen kategória.

Azt azért érdemes kiemelni, nem a Dortmund egy gólja a meglepő, hanem az, hogy egyet sem kaptak.

A labdatartás alapján felborult a pálya, 70-30% a PSG javára. A lövések száma 30 vs 7. A nagy helyzetek 5 vs 1.

Az xG szerint 3.25 vs 0.74 a PSG javára, vagyis egy 3-1-es francia győzelem simán benne lehetett volna, de az a fránya kapufa kifogott a hazai csapaton.

Az 50. percben fejelt Hummels gól után még nagyobb nyomás alá helyezte a PSG a Dortmundot, de Kobel kapuját két mérkőzésen sem tudta bevenni Mbappé vagy Dembélé sem.

A mutatott játékkal nem voltak teljesen elégedetlenek a klubnál, jelezték, Luis Enrique marad jövőre is az edző. 

A PSG-től tulajdonképpen szép eredmény volt az elődöntőbe jutás is, hiszen egy komolyabb átalakulás zajlik a csapatnál. Távoztak olyan korszakos zsenik, mint Messi és Neymar, Mbappé pedig várhatóan a következő idényre már a Real Madridnál készül. Új játékrendszert honosít meg a spanyol edző, ráadásul komoly fiatalításon esett át a keret az előző idényhez képest. Így nem meglepő, hogy a vereség ellenére, amely mindig keserű, nem akarnak nagytakarítást végrehajtani a szakmai stábban. Az előző években egy nem megnyert Bajnokok Ligája idény végén rezgett volna a léc az edző alatt, de most inkább a pozitívumokat keresik.

Szerda este pedig kiderül, hogy a Dortmund ellenfele a londoni döntőben a Bayern München vagy a Real Madrid lesz.

 

2024.05.07., Kedd 21:00

Bajnokok Ligája elődöntő, visszavágó mérkőzés

PSG - Dortmund 0-1 (összesítésben 0-2)

G.: Hummels 50'