szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt miniszterelnök sok éve Londonban él, de hétvégékre hazajár Budapestre a családjához.

Globális pénzügyi tranzakciók sűrűjében mozog, és egy 12 ezer milliárd dolláros piac meghatározó arca – írja Bajnai Gordonról a Forbes

A lap Bajnai „ismeretlen londoni karrierjét” bemutató cikke szerint a volt miniszterelnök hétfőtől péntekig a private capital piacon, azaz a tőzsdén kívüli, alternatív intézményi tőkebefektetések területén kimondottan aktív, és ott a világ legnagyobb független tanácsadó cégénél, a Campbell Lutyensnél (CL) dolgozik. Bár sok éve Londonban él, hétvégékre, ünnepekre és szabadságra hazajár Budapestre a családjához. 

„Mondjuk inkább azt, hogy vállalatfelvásárlási alapok” – mondta Bajnai arról, kik a legfontosabb ügyfeleik. Tevékenységük a világnak azt a részét fedi le, ahol nagy nyugdíjalapok, szuverén alapok, biztosítók, tekintélyes családi alapítványok keresik a tőke helyét, mintegy 12 ezer milliárd dollár értékben.

„A legnagyobb alap, amin most dolgozom, 25 milliárd dollár lesz, amikor majd meglesz. Név nélkül annyit mondhatok róla, hogy a világ legnagyobb infrastruktúraalap-kezelőjének adunk tanácsot” – fogalmazott Bajnai.

A Forbes cikke szerint a CL indulása óta legalább 250 milliárd dollár tőkét közvetítettek zárt körben, további 120 milliárd dollárnyi másodpiaci tranzakciót menedzseltek, és jelentős iparági felvásárlásoknál voltak tanácsadók.