szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felcsúti milliárdos az Eternitas nevet választotta a vagyonkezelőnek, amely örökkévalóságot jelent.

Május 2-án jegyezték be Mészáros Lőrinc áprilisban alapított vagyonkezelő alapítványát – szúrta ki az Mfor a bírósági nyilvántartásban.

A felcsúti milliárdos az Eternitas Vagyonkezelő Alapítvány nevet választotta, márpedig az eternitas örökkévalóságot jelent.

A lap szerint a vagyonkezelő alapítványt a Mészáros-birodalom egyik központja, a Váci utca 38. alá jegyezték be, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora vagyont, hány céget mentett be a bástyái mögé Orbán barátja, aki egyedüli kurátor a civil szervezetben.

A törvényi előírás szerint a vagyonkezelő alapítvány minimális induló tőkéje 600 millió forint, amelyet pénzben vagy egyéb vagyoni eszközben kell az alapítvány rendelkezésére bocsátani. A vagyont ezt követően a vagyonkezelő alapítvány kuratóriuma vagy vagyonellenőre irányítja.

Az Mfor megjegyzi, a vagyonkezelői alapítványoknak van egy olyan előnyük, ami miatt a leggazdagabb magyarok úgy döntöttek, hogy ilyenekbe pakolják át a céges érdekeltségeiket: a magánalapítványokhoz számos adózási előny kapcsolódik, amelyek miatt megérheti a hosszú távú vagyontervezés ezen formáit választani. A Portfolio például arról írt, hogy sokan használják a holdingstruktúra alternatívájaként, amelyhez képest számottevő előny, hogy ha a kezelt vagyonnak az adóévben csak befektetett pénzügyi eszközökből, követelésekből, értékpapírokból vagy pénzeszközökből származó bevétele van, és a kedvezményezett természetes személy, akkor a kezelt vagyon társaságiadó-mentességet élvez.

Ahogy a hvg.hu is megírta, tavaly decemberben Hernádi Zsolt Mol-vezér is átpakolt néhány milliárdot egy vagyonkezelő alapítványba.