szerző:
Tornyos Kata
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szolnoki habos isler és elektromos autó is szerepel a középszintű matekérettségi második részében. Mutatjuk, mit gondolnak a második feladatrészről a Studium Generale Matek Szekciójának szakértői.

Matekérettségi 2024

Egyes témaköröket erősen megcsonkítottak (például a függvényeket, koordinátageometriát), míg mások (többek között a pénzügyi ismeretek bizonyos részei) emelt szintről lekerültek középszintre, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt az új NAT szerinti matekérettségiben, ennek ellenére egy pénzügyi ismeretekhez kapcsolódó feladat sem jelent meg a matekértettségi feladatsorában, ami még a Studium Generale szakértőit is meglepte.

Nagyon barátságos az egyenlet a 13-as feladatban, esetleg a B része okozhat fejtörést a diákoknak, mert korábban nem nagyon fordult elő hasonló az érettségiben, de ezt is ki lehetett következtetni a Matek Szekció szakértői szerint. A 14-es egy egyszerű síkgeometria, ez sem okozhatott gondot. A 15-ös feladatban viszont már megjelenik egy új témakör, ugyanis egy sodrófa diagram szerepel benne, de ez is diákbarát formában kerül elő, tehát, ha készültek rá, akkor meg tudják oldani a vizsgázók.

A B részében a feladatsornak a három feladat közül csak kettőt kell megoldani. A szakértők szerint valószínűleg a 16-ost hagyják majd ki a diákok, mert a koordinátageometria mindig mumusnak számít. A 17-es szolnoki habos islerről szóló feladat is ijesztő lehet elsőre, mert sok alfeladata van, annak ellenére, hogy általában csak három szokott lenni, de valójában nem nehéz: "korrekt, semmi újdonság nincs benne" – mondták lapunknak a 17-es feladatról. Tavaly nagyon hasonló feladat szerepelt középszinten, mint az idei 18-as elektromos autós sorozatos feladatban, tehát, akik azt megoldották gyakorlásként, azok itt sem találkozhatnak újdonságokkal.

Reggel kilenctől közép- és emelt szinten is diákok tízezrei vágtak neki a matematika érettséginek. A középszintű írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek.

Az első feladatrészben középszinten a diákoknak 10-12 feladatot kell megoldaniuk, erre 45 percük van. A második feladatrészre már 135 percük van, ott közép- és emelt szinten öt feladatot kapnak az érettségizők, de az utolsó három közül csak kettőt kell megoldani.