Lemondtak a márkákról a magyarok: inkább az olcsó élelmiszert veszik

Lemondtak a márkákról a magyarok: inkább az olcsó élelmiszert veszik

Jelentős átrendeződés történt 2023-ban a fogyasztási szerkezetben Magyarországon, előtérbe kerültek ugyanis az olcsó, sok esetben alacsonyabb minőséget képviselő termékek - tudta meg az Agrárszektor az Agrárminisztérium helyettes államtitkárától, Felkai Beáta Olgától, aki a május 22-én megrendezésre kerülő AgroFood 2024 Konferencia egyik előadója lesz. Hozzátette, az árképzés miatt a saját márkás termékek iránti igény is nőtt, a zöldség-gyümölcs, a tejtermék és a hús-húskészítmények azok a kategóriák, ahol a fogyasztók tudatosan a hazait keresik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmiszer kiskereskedelemben 2022 júniusában kezdődő volumencsökkenés 2023 őszére megállt és év végétől növekedésnek indult Magyarországon - tájékoztatta lapunkat Felkai Beáta Olga. Ennek a hatása az élelmiszeriparban is jelentkezett, 2024 januárjában ugyanis már ott is nőtt a volumen a belföldi értékesítés és az export tekintetében is. A fogyasztási szerkezetben azonban jelentős átrendeződés történt itthon 2023-ban - közölte a szakember. Lényegesen ugyan nem változott az érdeklődés a prémium márkák iránt, a középső és alsó szegmens között azonban eltolódtak a hangsúlyok.

Előtérbe került az olcsó, sok esetben alacsonyabb minőséget képviselő termékek kereslete, az árképzés miatt pedig a saját márkás termékek iránti igény is. Az „átlagos” márkatermékek számára kedvezőtlen folyamat nem tekinthető véglegesnek, hiszen ahogy egy kutatásunk is mutatta, nem az ár, hanem az ár-érték arány a fontos a fogyasztók számára

- emelte ki.

Hogyan vásárolnak most élelmiszert a magyarok?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023-as II. félévi reprezentatív kutatása szerint a legfontosabb szempontok élelmiszer vásárlásnál a fogyasztó számára a minőség, a biztonságosság, a jó ár-érték arány, valamint a megbízható eredet és gyártó/márka is - mondta Felkai Beáta Olga. Hozzátette, a TOP 5-be ugyan még nem fért bele, de egyre hangsúlyosabb érv a vásárlásnál az egészséges étrendbe illeszthetőség is, ami nemcsak a fenntarthatósági trendek szempontjából jó hír, de a tudatos fogyasztó megjelenését is mutatja.

A kutatás alapján az eredet, azon belül pedig a magyar termékek preferenciája továbbra is jelentős, a megkérdezettek kétharmada számára fontos vagy nagyon fontos, hogy hazai terméket vásároljon. Termékkört tekintve a zöldség-gyümölcs, a tejtermék és a hús-húskészítmények azok a kategóriák, ahol a fogyasztók tudatosan a hazait keresik.

Fellendülhet újra a fogyasztás itthon?

Habár még mindig elmarad a fogyasztás itthon a korábbi évek értékeitől, szemmel láthatóan megindult a bővülése az utóbbi időben, a tendencia tehát biztató - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette, a Covid időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a fogyasztók alkalmazkodnak az olyan aktuálisan felmerült nehézségekhez, mint például az esetleges átmeneti áruhiány, de amint a körülmények engedik, visszatérnek a korábbi fogyasztási szerkezetükhöz.

A jelenlegi szokások, miszerint a középkategóriás termékek keresettsége csökken rávilágított viszont arra, hogy nem csak az olyan beruházásokat érdemes támogatni, ahol a magasabb hozzáadott érték előállítás, vagy a réspiacok kiszolgálása a cél, hanem olyan mérethatékony, versenyképes technológiákat is alkalmazni kell, amelyek az egyszerűbb, nagyobb mennyiségben előállított termékek gazdaságos termelését teszik lehetővé

- tudatta.

Magyar termékek aránya a hazai boltokban

Felkai Beáta Olga az Agrárszektornak elárulta, rendszeresen készítenek polcfelmérést a Nébih-nél arról, milyen arányban vannak jelen a magyar termékek a hazai boltokban. Közölte, átlagosan 70 százalékos a hazai áru jelenléte a boltok kínálatában, ám ez jelentősen függ attól, hogy mely kategóriát vizsgáljuk, illetve azokat hogyan határoljuk le. A gyümölcs-zöldség esetében például tekintettel kell lenni a szezonális hatásokra és a termőhelyi sajátosságokra, az olyan készterméknél pedig, mint akár az olívaolaj vagy a kávé, az országspecifikus árura. A szakember szerint általános tapasztalat, hogy a legmagasabb értékek a hazai alapanyagon alapuló, feldolgozott, de nem magas hozzáadott értékű termékek esetében láthatóak. Ilyen például a csomagolt friss csirkehús, a friss/ESL/UHT tej, a túró, a tejföl, a sertéskaraj, a párizsi vagy akár a virsli.

A korábbi években alacsony volt a magyar termék arány a magasan feldolgozott húskészítményeknél, a sajtoknál és a joghurtoknál, de míg a sajtok esetében a jelentős nemzetközi termékkínálat miatt nem valószínű jelentős emelkedés, addig a korábbi évek ipari beruházásai reményre adnak okot, hogy a tejdesszertek, joghurtok esetében egyre több lesz a hazai a boltok polcain

– hangsúlyozta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?