szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még mindig tanulnátok a jövő heti érettségi vizsgákra, de már úgy érzitek, teljesen "kiégett" az agyatok? Hoztunk néhány videót, amiket akár pihenés közben is megnézhettek, és amikben hasznos tanácsot kaptok a szerdai töriérettségihez.

Középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik történelemből szerdán, az idei érettségi vizsgák harmadik napján. Az idei érettségi ráadásul több pontban is különbözik majd a korábbi évek vizsgáitól, hiszen - bár a felépítése nem változik - a középszintű érettségibe lekerült emelt szintről többek között az amerikai függetlenségi háború és az Aranybulla. Az emelt szintű vizsga témakörei közül pedig kivették többek között a francia abszolutizmust vagy a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában.

Az idei követelmények között nem szerepel továbbá munkajoggal, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör, mert átkerült az állampolgári ismeretek érettségihez. Ugyanakkor Repárszky Ildikó, a Történelemtanárok Egyesületének elnöke az Eduline-nak hangsúlyozta, hogy azoknak, akik most tavasszal emelt szinten érettségiznek történelemből, a kerettanterven felül tudniuk kell az előre megadott plusz adatbázisban szereplő személyeket, fogalmakat, időpontokat és eseményeket. Ezeket a legtöbb iskolában történelemfakultáció keretében vették át a diákok.

Érettségizzetek velünk!

Mint minden évben, az Eduline-on idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről.

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk téjékozódhattok elsőként.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2024-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A vizsgához számos segítő videót találtok az egyik legnépszerűbb videómegosztó oldalon. Ezekből válogattunk nektek néhányat, a Bornemissza Péter Gimnázium YouTube-csatornáján pedig egy 12 részes törimaratont is találtok a középszintű érettségihez.

A videómegosztókon érdemes egyébként tovább barangolnotok, hiszen ennél sokkal több segítő videót találhattok még.

Ha pedig még nem fogyott el minden energiátok, nézzétek át a mintafeladatsorokat és a korábbi évek feladatlapjait is.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről