Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás
No menu items!

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

 A dengue-fertőzöttek száma mára drámaian megnőtt mára. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2000-ben mintegy 20 000 ember halt bele a betegségbe, míg az idén legalább 40 000-re nőhet az a szám. Ezzel szemben 2000 és 2022 között a malária okozta halálozás 30 százalékkal – állítja a WHO. De szerencsére van ahol már sikeresen védekeznek a kórokozó ellen.

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése. Ha flavivírus kórokozót hordoz, áldozata dengue-lázzal fertőződhet meg. A legtöbb fertőzés tünetmentesen zajlik le, de néhány szerencsétlent a csonttöréses láz gyötör, amely súlyos ízületi fájdalmat, vérzést és esetenként halált okoz. A kevéssé ismert utóhatások közé tartozik a fáradtság és a kognitív zavar is.

A szörnyű láz és utóhatásai a dengue legnagyobb terhei. Az Economist tudósítása szerint a megbetegedések száma sokkal gyorsabban nőtt, mint a halálozásoké. Latin-Amerikában, a legsúlyosabban érintett régióban 2000 és 2005 között évente átlagosan 535 000 megbetegedés fordult elő – derül ki a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet, az ENSZ egyik ágának adataiból. A 2023-as évben már 4,6 millió megbetegedést regisztráltak, míg 2024-ben ez a szám 5,9 millióra nőtt.

A szenvedés valószínűleg tovább fokozódik és a trópusokon túlra is kiterjed. Az Aedes szúnyogok érzékenyek a hőmérséklet kis változásaira, és a bolygó felmelegedésével egyre nagyobb területük van. Az Anopheles, a maláriát terjesztő faj már a világ nagy részén megtelepedett. Az Aedes nem. A modellek szerint a jelenlegi klímaváltozási tendenciák mellett az Aedes Dél-Európa és az Egyesült Államok nagy részein is elterjed és ezzel további 2 milliárd embert tesz ki a dengue-fertőzés veszélyének.

A városiasodás is segíti a betegség terjedését. Mivel az emberek a városokban tömörülnek, minden  szúnyog több áldozatot tud megcsípni rövid, kéthetes élettartama alatt. A megbetegedések száma gyorsan növekszik olyan helyeken, ahol korábban nem nagyon szenvedtek a betegségtől, például Bangladesben és Indiában. Az utóbbi években Kaliforniában, Dél-Európában és a szubtrópusi Afrikában is nőtt a dengue megbetegedések száma.

A világnak ezért sokkal több ilyen lázra kell felkészülnie. Bár a gazdag északi félteke egyre nagyobb veszélynek van kitéve, a világ szegényebb részei fognak a leginkább szenvedni. A nehéz helyzetben lévő gazdaságok nem engedhetik meg maguknak, hogy a betegség tönkretegye termelékenységüket. Nem lesz könnyű számukra olyan intézkedéseket sem kifizetni, amelyek korlátozhatják a betegség terjedését. A malária visszaszorításának olcsó és hatékony módja, az ágyháló nem működik a dengue esetében, mivel az Aedes, az Anopheles-szel ellentétben, napközben csípi meg az embereket.

Szingapúr már régóta kiváló munkát végez a dengue elleni küzdelemben, amiben természetesen segít, hogy elég gazdag ahhoz, hogy olyan közegészségügyi dolgozók seregeit fizesse, akik végigjárják az utcákat, felkutatják az állóvizet, amelyben a szúnyogok szaporodnak, megtalálják a tócsákat és bírságokat szabnak ki. A városállam modellezi a járványkitöréseket, majd rovarirtó permetezőgépeket küld a megjósolt epicentrumokba.wolbachia-szúnyoggyár Már csak azért sem, mert a nyomornegyedekben nehéz felkutatni a szúnyogok szaporodóhelyeit.

Ezért bölcs dolog más megközelítéseket fontolóra venni. Szingapúrban 2016 óta egy másik, magasabb technológiai színvonalú dengue-program fut. Minden héten 5 millió wolbachia baktériummal fertőzött szúnyogot engednek szabadon. Ez megakadályozza, hogy ők vagy utódaik továbbadják a dengue-t okozó vírust, ami évente körülbelül 35 millió dollárba, vagyis lakosonként 6 dollárba kerül. A fejlesztés alatt álló új oltóanyagokkal együtt ez olyan módot biztosít a dengue elleni küzdelemre, amely nem támaszkodik az állóvizek felderítőinek légióira. A kolumbiai wolbachia fertőzéssel végzett kísérletek során 94%-kal csökkent a dengue megbetegedések száma azon a területen, ahol az ilyen  szúnyogokat szabadon engedték. A világ legnagyobb wolbachia-szúnyoggyára idén kezdi meg működését a brazíliai Curitiba városában. Ahogy a dengue terjed, más helyeken is követni fogják ezt az utat: a cél nyilván az, hogy az Aedes zümmögés inkább kellemetlenséggé váljon, mint fenyegetéssé.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent.

Magyarország jó úton halad a napenergiával történő áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának.

BÉT – Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...