szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Facebookon és más közösségi felületeken terjedő elmélet szerint a NASA egy második Napot próbál elrejteni az emberek elől.

A Naprendszer valójában egy bináris rendszer, azaz a Földnek valójában két Napja van. A másodikat természetesen a NASA rejtegeti, de most hibázott a szervezet, és fény derült az igazságra – ír a közösségi felületeken terjedő összeesküvés-elméletről az IFLSciene.

Az elmélet megosztói a Nap körül megjelenő vékony gyűrűben látják erre a bizonyítékot. Ahogy az IFLScience is írja, amire itt gondolnak, az a halo nevű jelenség, ami például a Holdnál is megfigyelhető. A gyűrű akkor jön létre, amikor a pehelyfelhőkben lévő jégkristályokon megtörik a fény, ez pedig vékony, fehér – néha más színű – gyűrűt alakít ki.

Bár a két Nap „ötlete” meglehetősen megdöbbentő, valójában nem újdonság. Hasonló elmélet terjedt már korábban is: 2016-ban Paul Cox csillagász tett meghökkentő kijelentést, miközben élőben közvetítette, ahogy a Merkúr elhalad a Nap előtt. A teleszkóp optikai hibájáról ugyanis kijelentette, hogy valójában egy második Napot látunk, amint a NASA és egyéb szervezetek próbálnak meg eltitkolni. Arra nem tért ki, hogy ehhez milyen érdekük fűződik.

Is NASA Hiding A Second Sun?

We go down the rabbit hole to investigate if NASA has been covering up a second sun.

Cox később jelezte, hogy csak viccelt a kijelentésével, de addigra már a történet saját életre kelt, az összeesküvés-elméletek hívei pedig úgy tálalták a kijelentést, mint valódi bizonyítékot a szekunder égitest létezésére.

Hogy mennyire lakhatatlan lenne a Föld, ha valóban két csillag lenne a Naprendszerben, abba talán kár is belemenni.

További összeesküvés-elméletekből ide kattintva találhat egy nagy csokorra valót.

Tudományos tény: lakható lenne a Dűne kitalált bolygója, a homokférgekkel azonban van egy kis baj

Az éghajlatkutatók maguk is meglepődtek, amikor a szuperszámítógép háromhetes munkája után kiderült: helyes a klímamodell, az Arrakis bolygón elképzelhető az emberi élet. A sci-fi-univerzum más bolygóinak története is szolgál a mai világban elgondolkodtató tanulságokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.