Otthonfelújítási támogatás: május 1. is fontos határidő

2024. 05. 01., 12:25

Több olyan határidő is szerepel a 6 milliós otthonfelújítási támogatás felhívástervezetében, amit a sikeres igényléshez mindenképpen be kell tartani. A korszerűsítendő ingatlanba bejelentkezésre már csak ma van lehetőség, ezt azonban online még május 1-én is el lehet intézni. A tulajdonlást elég az igénylés benyújtására igazolni. Ekkorra kész kell lenni az új típusú energetikai tanúsítványnak is, amit érdemes mielőbb megrendelni, mert az utolsó napokban nagy lehet a harc a tanúsítókért – tanácsolja a Bank360.hu.

Április 26-án megjelent az Otthonfelújítási Program felhívástervezete, amelyből részletesen kiderült, milyen feltételeket kell teljesíteni az igénylőknek a maximum 6 millió forintos támogatás megszerzéséhez. Az előírások ugyan még változhatnak, de a tervezetben lévő feltételeket mindenképpen érdemes komolyan venni. Az otthonfelújítási támogatás igénylésére várhatóan június 3-ától lesz mód a kijelölt bankfiókokban, de vannak olyan ügyintézések, amiket addigra el kell végezni a pénz megszerzése érdekében.

Az egyik feltételt május 1-ig kell teljesíteni. A felújítandó, 1990 végéig megépült családi háznál ugyanis az lesz az előírás, hogy az legalább 2024. május 1. óta az igénylő állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye legyen. Hiába tulajdonos vagy haszonélvező tehát valaki, ha május 1-ig bezárólag nem jelentkezett be az ingatlanba, akkor nem igényelheti a támogatást.

Szerencsére aki ezt még nem tette meg, ma van erre egy utolsó esélye. Személyes ügyintézésre ugyan már nincs módja, de elektronikusan még ma is be tudja jelenteni a lakcímváltozást az ügyfélkapun keresztül a szükséges nyilatkozatok, dokumentumok becsatolásával. Az online lakcímbejelentés módját és feltételeit itt írják le részletesen.

Ha az online bejelentés, a becsatolt iratok megfelelőek, akkor a hatóság a lakcímváltozást a bejelentés időpontjára jegyzi be. Ez a dátum szerepel majd a lakcímkártyán, amivel a támogatás igénylésekor igazolni kell azt, hogy legalább május 1. óta a felújítandó házban lakik a kérelmező.

Nem ez az egyetlen határidő azonban, amire figyelni kell az otthonfelújítási támogatás megszerzéséhez. Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői. Ezt könnyű lekérni online is akár az utolsó pillanatban, aki azonban  mostanában vette vagy veszi a felújítandó ingatlant, annak figyelni kell, hogy a tulajdonjog-bejegyzés megtörténjen időre. Ennél csak az az előírás, hogy a benyújtáskor tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az igénylőnek, nem kell ezt május 1-ig felmutatni, szemben a lakcímmel. A tulajdoni arány mértékére nincs megkötés, tehát a tulajdonostársak eldönthetik, hogy ki legyen az igénylő – például az, aki a kölcsönkérelem elbírálásánál leginkább hitelképesnek számít.

Szerencsére az ottlakási és tulajdonlási elvárások csak az igénylőre vonatkoznak, a kölcsönszerződésbe bevont adóstársakra nem. A kötelezően adóstárssá váló házastársnak vagy bejegyzett élettársnak, illetve a nyugdíjas igénylő esetén a hitelhez a bank által előírt fiatalabb adóstársnak (például gyereknek) nem kell teljesíteni ezeket a feltételeket.

Az otthonfelújítási támogatás megszerzése érdekében érdemes már jó előre gondoskodni arról is, hogy az igénylés benyújtására elkészüljön a hiteles energetikai tanúsítvány a házról, ugyanis enélkül nem fogadhatja be a bank a kérelmet. Márpedig hamar elfogyhat az Otthonfelújítási Program 108 milliárdos kerete, ezért annak, aki biztosra akar menni, már az első napokban érdemes igényelni a támogatást. A június 3. előtti napokban várható roham miatt érdemes mielőbb megrendelni valamelyik tanúsítónál az új típusú energetikai tanúsítványt, mert könnyen lehet, hogy erre akár egy-két hét múlva csak túl késői dátummal adnak majd időpontot.

A kiinduló állapotot rögzítő tanúsítványban szereplő értékhez képest kell elérni a felújítás végére legalább 30 százalékos energiafelhasználási javulást a támogatás tényleges elnyeréséhez. Ezt a végén majd egy újabb energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Ha nem sikerül megvalósítani a legalább 30 százalékot, akkor az igénylő bukja a támogatást, a már megkapott pénzt vissza kell fizetni – figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői. Ha viszont a felújítással elérik a 40 százalékos megtakarítást, akkor a vissza nem térítendő támogatási rész 5 százalékkal megnő a 6 millió forinton belül. (Ez 2,5–3,5 millió forint között változhat az igénylő, illetve a lakhelye járásának kereseti viszonyaitól függően.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 13., 19:10
Az önállóság, az önmegvalósítás, a siker és a vélt magasabb jövedelem – ezek vonzzák leginkább a fiatalokat a vállalkozók világába – hangsúlyozza írásában Inotay Petra, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) Alapítvány kuratóriumi elnöke.
2024-05-15 21:10:53
A Magyar Nemzeti Bank 102 millió forintra bírságolta az OTP Bank Nyrt.-t. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2024. november közepéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértések döntő részét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS