SG.hu

30 méteres tárgyakat tud nyomtatni a világ legnagyobb 3D nyomtatója

A University of Maine egy óriási 3D-nyomtatót mutatott be, amely elég nagy ahhoz, hogy egy házat legyártson. Az egyetem a saját rekordját döntötte meg a világ legnagyobb polimer 3D nyomtatójával: az új nyomtató négyszer nagyobb, mint a korábbi gép.

A Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) 96 láb (29 méter) hosszú tárgyakat képes nyomtatni - ez körülbelül egy kék bálna hosszának felel meg. Szakértők szerint azonban az áttörés ellenére a legtöbben továbbra is téglából és malterból készült otthonokban fognak élni. "Az olyan nagyméretű 3D-nyomtatókat, mint amilyet Maine-ben mutattak be, inkább házrészek, mint teljes otthonok készítésére fognak használni" - mondja Dr. Eujin Pei, a Brunel Egyetem additív gyártás szakértője. Szerinte történelmi restauráláshoz használhatók, „nem egy ház kinyomtatására, hanem dekoratív részek nyomtatására vagy egyes részek restaurálására”. Hasznosak lehetnek természeti katasztrófák után is, hogy a lerombolt épületek részleteit legyártsák.

A Maine-i Egyetem szerint a nyomtatót megfizethető lakások, valamint hidak, hajók és szélturbinák készítésére is fel lehet használni. Óránként 500 font (227 kg) anyagot képes kinyomtatni. Míg a 3D nyomtatók általában műanyagból nyomtatnak, az egyetem reméli, hogy fenntarthatóbb anyagokat használnak majd, és az újrahasznosított polimereket helyezik előtérbe. Maine államban nagy erdők is találhatók, és a remények szerint a fűrészüzemekből származó fahulladékot is felhasználhatják a nyomtatóba táplálandó anyagként. "A hátránya az, hogy az ilyen anyagok nem olyan tartósak” - mondja Dr. Pei. A fa „nem olyan robusztus, de környezetbarát” - mondja.

A 3D nyomtatási folyamat időt és hulladékot takarít meg azáltal, hogy csak a szükséges anyagokat használja fel, de még így is vannak környezeti hatások. „Néha a felhasznált anyagok nem teljesen újrahasznosíthatók a gyártási folyamat során keletkező szennyeződések miatt” - teszi hozzá Dr. Pei. Mivel azonban a termékeket először számítógépen tervezik meg, előzetesen ki lehet számítani az energiahatékonyságukat - és a nyomtatás is kevesebb időt vesz igénybe. „Az energiahatékonyság és az erőforrás-hatékonyság tekintetében mindenképpen költségmegtakarítás érhető el” - mondja Dr. Pei.


A részben az amerikai hadsereg által finanszírozott óriásnyomtató „érzékelőket, nagy teljesítményű számítástechnikát és mesterséges intelligenciát” használ a nagyméretű termékek gyártásához - közölte Habib Dagher, az egyetem fejlett szerkezetek és kompozitok központjának vezetője. A FoF 1.0 rekordot döntő elődje prototípusként egy bungalót épített, de a remények szerint az új FoF 1.0 segíteni fog Maine állam lakáshiányának megoldásában is. Az egyetem szerint a két nyomtató képes együttműködni ugyanazon tárgy előállításánál.

Már régóta remélik, hogy a 3D nyomtatás átalakítja a gyártást, mind nagy, mind kisléptékben. A technológiát legkülönbözőbb területeken alkalmazzák, az űrrakétáktól kezdve az emberi sejtekkel való munkán át a színházi díszletekig. De van egy sötét oldala is: a bűnözők fegyverek gyártására használják a technológiát. Tavaly az Egyesült Királyságban két férfi börtönbüntetést kapott, mert géppisztolyokat készítettek 3D nyomtatóval, egy birminghami férfit pedig öt év börtönre ítéltek 3D-nyomtatással készült támadófegyverek készítéséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #2
    Ha a korábbi gép FoF 1.0, akkor ezt az újat miért nem FoF 1.1-nek hívják?
  • RJoco #1
    Jó vastag nozzle. Vajon CHT?