Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyiek tiltakozása ellenére megszavazta 500 józsefvárosi kilakoltatását a Fidesz

134 kormánypárti képviselő igen szavazatával elfogadta az országgyűlés azt a törvénymódosítási javaslatot, amely 200 józsefvárosi család kárára ad át lakóépületeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE), hogy az a helyükön felhúzhassa tanárképző kampuszát. A javaslat hétfő esti vitáján Jámbor András, a kerület országgyűlési képviselője az önkormányzat és az egyetem bevonását kérte a lakók helyzetének rendezése érdekében.

Vécsey László (Fidesz)  újfent elismételte a kormány által sokat hangoztatott három garanciát, amely álláspontja szerint a kisajátítás után is biztosítja az érintett józsefvárosi ingatlanokban élők lakhatását. Az első garancia az önkormányzat által felajánlott cserelakás, de ha ennek a feladatának az önkormányzat nem tesz eleget, akkor a második az állam által felajánlott cserelakás, végül a harmadik a kártalanítás – mondta. Felhívta a figyelmet, hogy az érintett ingatlanok a tervezett október 31-i határidőhöz  képest két hónappal később kerülnek az állam birtokába, a józsefvárosi önkormányzatnak pedig 2025. január 31-ig kell cserelakásokról gondoskodnia.

Jámbor András a kerület országgyűlési képviselője a javaslat vitáján úgy fogalmazott, hogy 

a javaslatban kétszáz család és ötszáz józsefvárosi sorsa van elrejtve.

A képviselő elmondta, a lakókkal nem egyeztettek a törvényjavaslatról, nem keresték meg a megválasztott polgármesterüket és országgyűlési képviselőjüket sem – de még a volt polgármestereiket, Sára Botondot, Budapest főispánját és Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét se tájékoztatták a javaslat benyújtása előtt arról, hogy mi fog történni ezen a területen. 

„Önöknek ez az 500 ember csak egy szám, egy nagyszerű beruházás mellett, én ezekkel az emberekkel találkozom nap mint nap és nagyon nehéz nekik mit mondanom, mert nem látom, hogy milyen fedezettel rendelkezik ez a hármas garancia. Sokan vannak az érintettek közül, akik azonnal elköltöznének a területről, de vannak olyanok, akik maradnának, mert beleraktak 10 millió forintot a felújításba, mert itt nőttek föl, mert itt nevelik a gyereküket, vagy mert egyébként konkrét esetben a Korányi utca végén dolgoznak egy étteremben”

– fogalmazott felszólalásában Jámbor András. Szerinte a javaslatban szereplő garanciák azért is állnak gyenge lábakon, mert az államnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai alapján egyetlen felújítható és beköltözhető bérlakása van a kerületben, miközben az érintettek jelentős része szeretne a kerületben maradni, összességében pedig Budapesten sincs elég felajánlható állami cserelakás. A kártalanítást kérők pedig a képviselő álláspontja szerint nem fognak annyi pénzt kapni, hogy új életet kezdhessenek belőle. Jámbor András azt kérte a kormánytól, hogy legalább részlegesen vonja vissza a javaslatot, az önkormányzattal és az egyetemmel közösen próbáljanak meg megoldást találni a lakók helyzetére.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára hisztériakeltésnek nevezte a kerület képviselőjének érvelését, és megismételte a garanciákat, miszerint az önkormányzatnak cserelakást kell biztosítania, ha erre nem képes, akkor a főváros területén kell az államnak cserelakást adnia. Hangsúlyozta, ha azok a lakások nem megfelelőek, akkor a lakók anyagi kártalanítást kapnak.

Amint arról korábban beszámoltunk, a törvényjavaslatra reagálva Pikó András józsefvárosi polgármester elmondta, a kerületet is derült égből villámcsapásként érte a hír. Az egyetemnek kiszemelt tíz épületből nyolc lakóépület, amelyekben kétszáz nagyon nehéz helyzetű család lakik jelenleg. Nekik az önkormányzat a Dió2030 szociális tömbrehabilitációs program keretében minőségibb lakásokat biztosítana – ezt azonban teljesen keresztülhúzná a kormány a kisajátításokkal.

Az önkormányzat korábban azt is elmondta a Mércének, hogy úgy értelmezik a lakók elhelyezését nekik kell megoldaniuk, Pikó András szerint ez azonban megoldhatatlan, tekintve, hogy az önkormányzatnak nincs ennyi felújított bérlakása (a lakhatatlan, rossz állapotúakat pedig ilyen rövid idő alatt nem tudják felújítani), de még ha lenne is, és ezekbe be tudnák költöztetni az NKE kedvéért utcára tett családokat, az azzal járna, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak egyetlen egy megpályázható önkormányzati bérlakása sem maradna. 

Vagyis mindenképp rászoruló józsefvárosi lakosok százai kerülnek bizonytalan helyzetbe rövid időn belül, amennyiben a kormány ebben a formában ragaszkodik a kisajátításhoz.

Az NKE épülete előtt április 17-én tüntetést tartottak, amint 150-200 ember vett részt és az érintett lakók képviselői mellett felszólalt Pikó András, Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András.

A „mini-Dubaj” projektre is rábólintott az Országgyűlés

A mai szavazáson a kormánypárti többség elfogadta azt a „A Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” szóló javaslatot is, amely megalapozza a Rákosrendezőre tervezett „mini-Dubaj” luxusberuházást. A közel 300 milliárd forintos projekt útjában álló MÁV-lakások bérlői május 31-ig kaptak haladékot a kiköltözésre. A MÁV ugyan igyekszik, de egyelőre nem biztosítja az érintettek a méltányos lakhatását – mondta el korábban a Mércének Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom zuglói önkormányzati képviselőjelöltje, hozzátette:

„Ugyan már a jogcímmel nem rendelkező lakáshasználókra is kiterjesztették ezt az igyekezetet, de az továbbra sem világos, hogy mit jelent a méltányos megoldás annak tekintetében, hogy több olyan lakóról is tudunk, akik nem jó életkörülmények közé kerülnének a cserelakással.”

A két országgyűlési szavazás szimbolikusan épp a kilakoltatási moratórium lejártának napjára esett, erről és az elfogadott törvényjavaslatokról a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője, Jámbor András és Sudár Orsolya:

Ma éjfélig maradt időnk, hogy felajánljuk a jövedelemadónk 1%-át!


Szánj rá néhány percet, így biztos jó kezekbe kerül!

 

Ha a Mércének ajánlanád fel az 1%-ot, ezekre az adatokra lesz szükséged:

Név: Kettős Mérce Blog Egyesület
Adószám: 18728907-1-42

Köszönjük! További infókat itt találsz a felajánlásról.

Címlapkép: Tüntetők a Diószegi Sámuel utcai bérlők kilakoltatása ellen tartott demonstráción 2024. április 17-én. Fotó: Dián Ákos