Hőszigetelés javítása

2024-04-30 11:24:22 | Módosítva: 2024-04-30 11:34:37

Az új építésű házaknál nem is kérdés a hőszigetelés mértéke, hiszen pontos előírásokat kell teljesítenie az épületnek. A felújításoknál viszont nincsenek ilyen előírások. Egyszerűen a józan logika, no meg az energiaárak kényszerítik a lakástulajdonosokat a hőszigetelés fokozására. Bár a gáz alapára most megint viszonylag kedvező, de egy energiapazarló épület hamar kifut a kedvezményes gáztarifából, és a hétszeres ár már elviselhetetlen. Takarékoskodni pedig leginkább a hőszigeteléssel lehet, nem az életminőségünk rontásával.


A néhány évtizedes homlokzati szigetelések ma már ritkán felelnek meg a mai kor követelményeinek. Részben azért, mert elhasználódtak, nagyobb részben pedig azért, mert az akkor szokásoknak megfelelően készültek. Öt centiméteres EPS szigetelés ma már akkor is elégtelen, ha minőségileg hibátlan. A megújítására két lehetőségünk van, vagy eltávolítjuk a régi, vékony szigetelőréteget, és sokkal jobban szigetelő – vastagabb és minőségileg is jobb – újat teszünk fel helyette, vagy ráragasztjuk a régire az új réteget. Ez utóbbit csak akkor tudjuk megtenni, ha a régi szigetelés műszakilag hibátlan. A hőszigetelő anyag vastagítása nem minden épületszerkezeten valósítható meg, ezért kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékek, új építési technológiák elterjedése jelent megnyugtató megoldást.

A második szigetelő réteg felrakását megelőzően a következőket kell elvégezni. Első lépés a meglévő rendszer felülvizsgálata: a homlokzatot tagozatonként körülbelül 1 nm-es felületen fel kell tárni, és megvizsgálni a hőszigetelő lap állapotát, a ragasztás módját, a sarkok és élek helyzetét, a lapok közti hézagok nagyságát, a dübelek számát és helyét, a fedőréteg vastagságát, az erősítő háló beágyazását, a rendszer alapfelülethez való tapadását, a fedővakolat állapotát, szilárdságát és folytonosságát. Ha ezeket nem találjuk megfelelőnek vagy javíthatónak, a rendszert érdemes inkább lebontani. A szükséges javításokat el kell végezni, például az átázott vagy jelentősen sérült lapok cseréjét, a kisebb málló, kiálló részek javítását homlokzati ragasztóanyaggal.


Szükséges a feszültségmentesítés is. Az előző üvegszövet-rétegben az új rendszer mechanikai rögzítése feszültséget kelthet, ezért az új lemezek ragasztása előtt a meglévő üvegszövet-réteget körülbelül 3x3 m-es raszterben át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.

A ragasztás megkezdése előtt az alapfelületet vizes tisztítással kell előkészíteni. Alapozó felhordása nem szükséges. A fenti műveletek után az új rendszer felrakása megegyezik a hagyományos hőszigetelő rendszerekével (pont-perem módszerrel történő ragasztás). Mechanikai rögzítés (dübelezés) minden esetben szükséges. Láthatjuk, hogy a szigetelések vastagságának növelése szinte ugyanannyira összetett feladat, mint az új szigetelések megtervezése és elkészítése.

Fontos a tetőszigetelés

Egy épület szigetelésénél elsősorban a homlokzati falakra gondolunk, pedig igen jó eredményt lehet elérni a tető- és tetőtéri szigetelésekkel is. A lapostető hőszigetelésének megduplázása sosem jár egyedül, minden esetben a vízszigetelés felújítását is magával hozza, így költsége – már csak az anyagigénye miatt is – magasabb. A tetőn nyugodtan rátehetjük az új réteget a már meglévőre, így a két réteg teljesítménye összeadódik, a nedvesség elleni pajzsot pedig az új vízszigetelés képezi majd. A megfelelő lejtés kialakítása már az első szigetelőréteg kialakításánál megtörtént, de ne feledjük, hogy a lefolyók és folyókák cseréje mindig hozzátartozik a munkálatokhoz.

A régi szigetelések rendszerint a magastetők esetében is elégtelenek. A padlás hőszigetelésekor két esetet kell megkülönböztetnünk: a beépített tetőteret, és az üres padlástereket. A födém jó hőszigetelése azonban mindig szükséges, hiszen leginkább felfele távozik a meleg a lakásból. Megfelelő hőszigeteléssel a padláson távozó energia 80%-át meg lehet takarítani a födémszerkezettől függően. Ez az épület teljes energiafogyasztásának a 20%-a is lehet.


A legnagyobb gondot az elégtelen szigetelés azoknak a tulajdonosoknak jelenti, akiknél a tetőtér beépítésre került és lakótérként funkcionál. A legtöbb esetben szükség lesz bontásra, ha a szigetelést szeretnénk korszerűsíteni. A hőszigetelés ezeknél a tetőknél leggyakrabban a szarufák közt kap helyet.  Ily módon a szarufák vastagsága alapvetően meghatározza az alkalmazható szigetelés vastagságát. Természetesen ezen módosíthatunk a szarufák magasításával. A hőszigetelő táblákat felülről, külön rögzítés nélkül lehet beépíteni, ami egyszerű elhelyezést, fektetést jelent.

A régebbi magastető kialakításoknál gyakran nem fordítottak elég gondot a megfelelő fóliák kiválasztására, és különösen nem annak a szakszerű felszerelésére. A szakszerű tetőfólia fontos része a szigetelési rendszernek. Érdemes olyat választani, amely a legmagasabb páratechnikai és szélvédelmi követelményeknek is megfelel. Ha nem a tetőhéjalás bontásával szeretnénk megoldani a hőszigetelés megnövelését, a lakótér csökkentése árán belülről is elvégezhetjük a munkálatokat. Mindenképpen megéri azonban elgondolkoznunk azon, hogy belevágjunk-e, hiszen egy jól szigetelt lakás sokkal komfortosabb és gazdaságosabb is az üzemeltetése.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újfajta beltéri hőszigetelés

Mennyivel egyszerűbb és olcsóbb lenne belülről szigetelni, mint kívülről: nincs állványozással és az újravakolással járó tetemes költség, az ügyes kezűek - saját kivitelezéssel - esetleg még a...


Cseréljünk fűtési szivattyút!

Az emelkedő villamosenergiaárak augusztustól a lakossági szektort is érinteni fogják. Magyarország Kormánya úgy határozott, hogy ha egy háztartás havi szinten több mint 210 kWh villamos energiát...