szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseh hatóságok szerint bizonyított, hogy az oroszok felelősek a tíz évvel ezelőtti robbantásokért, mégis kénytelenek vádemelés nélkül lezárni a vizsgálatot, mivel az oroszok nem működnek együtt a nyomozásban.

A cseh hatóságok bizonyítottnak tekintik, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) tagjai felelősek a tíz évvel ezelőtt Vrbetice lőszerraktárában elkövetett robbantásokért. Ennek ellenére a vizsgálatot a vádemeléshez szükséges bizonyítékok hiányában kénytelenek lezárni – közölte hétfőn a szervezett bűnözés elleni rendőrségi központ (NCOZ) szóvivője Prágában az MTI szerint. A vizsgálatot azért zárják le, mert az orosz fél megtagadta a nyomozásban való együttműködést.

Az NCOZ szerint a külföldi kémek célja az volt, hogy megakadályozzák a Vrbeticében tárolt fegyverek és lőszerek eljutását olyan területekre, amelyeken az orosz hadsereg is aktív. A cseh rendőrség szerint ugyanarról a két orosz állampolgárról van szó, akik 2018-ban a nagy-britanniai Salisburyben Novicsokkal megmérgezték az exkém Szergej Szkripalt és lányát.

A Vrbeticében található lőszerraktárban 2014 októberében és decemberében történtek robbanások, amelyek során két ember meghalt, valamint jelentős anyagi kár is keletkezett. A megmaradt robbanószerkezeteket csak több év alatt sikerült hatástalanítani.

A cseh kormány 2018-ban hozta nyilvánosságra a vádakat, amelyekben Oroszországot tették felelőssé a robbantásokért. Moszkva ezeket a vádakat elutasította, a két ország pedig kölcsönösen diplomatákat utasított ki. 2021-ben a cseh képviselőház arra szólította fel Andrej Babiš akkori miniszterelnököt és kormányát, hogy követeljen kártérítést Oroszországtól az okozott károkért; akkor erről itt írtunk.