szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átigazolásokra és fizetésekre költhető összeget a legalacsonyabb bevételű csapathoz kötnék.

Egyelőre csak elvi szinten, de megszületett a megállapodás a Premier League klubjai között egy fizetési sapka bevezetésétől – írja a Sky News. A tervezett szabályozás értelmében a csapatok átigazolásokra és fizetésekre fordított kiadásait ahhoz a csapathoz igazítanák, amelyik a legkevesebb bevételhez jut a tévéközvetítésekből és a pénzdíjakból. A klubok ennek az összegnek legfeljebb az ötszörösét költhetnék.

Ha az előző idényben már érvényben lett volna ilyen szabályozás, a kieső Southampton bevételeihez mérték volna a csapatokat. A dél-angliai csapatnak 103,6 millió font (47,4 milliárd forint) bevétele volt az említett forrásokból, így a klubok 518 millió fontot, mintegy 237 milliárd forintot költhetnének. A 2022–2023-as szezonban egyedül a Chelsea átigazolási és fizetési kiadásai haladták ezt meg, ők 539 millió fontot költöttek (kb. 247 milliárd forint).

A korlátozást 20 csapatból 16 támogatta, ellene szavazott a Manchester United, a bajnoki címvédő Manchester City és az Aston Villa is, míg a Chelsea képviselői tartózkodtak a szavazáson. Arról már korábban döntöttek a csapatok, hogy csatlakoznak az UEFA hasonló szabályozásához is, mely szerint az európai kupákban szereplő együttesek bevételeik legfeljebb 70 százalékát fordíthatnák játékosok leigazolására és fizetésére, míg a többi csapat bevétele 85 százalékát költhetné erre a célra.

A hivatásos labdarúgók angliai szakszervezetének (PFA) egy szóvivője arról beszélt, hogy ugyan a részletek még nem ismertek, de elutasítanak bármilyen fix fizetési sapkát.

A csapatok gazdálkodásának szabályozást azt követően vizsgálják felül, hogy a jelenlegi profit- és fenntarthatósági szabályok betartása több klubnak is gondot okozott. Többek között emiatt vontak le 10 pontot, majd adtak vissza 4-et, és végül vontak le újabb 2 pontot az Evertontól, de 4 pont levonásával sújtották a Nottingham Forest csapatát is, a Manchester City pedig 115 pontban sérthette meg a szabályokat. Ellenük még folyik a vizsgálat, erről korábban itt írtunk.