2024.05.16, Csütörtök
Kiderült, kinek a nevét viseli a Paks és Kalocsa között épülő Duna-híd

Kiderült, kinek a nevét viseli a Paks és Kalocsa között épülő Duna-híd

magyarepitok.hu

2024.04.29. 14:25 - Hegedűs Gergely

A fiatal építészmérnökök kezdeményezése által egy jelentős szerepet betöltő, de országos szinten kevésbé értékelt történelmi személyiség lett a névadó.

Hirdetés

Tomori Pál egykori kalocsai érsekről nevezték el a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésében épülő Kalocsa-Paks Duna-hidat – írja a kalohirek.hu.


Széleskörűen támogatták a kalocsai építészmérnökök javaslatát

A lap beszámolója szerint a Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság (K.arc) tavaly ősszel kezdeményezte, hogy a mohácsi ütközetben a magyar sereg fővezéreként elhunyt történelmi személyiségről nevezzék el a legutóbb már a hagyományos hordógurításon is túlesett építményt.

A fiatal kalocsai építészmérnökök alapította civil szervezet szeptemberben indította el online kampányát a névadásra, amelyet a település széleskörűen támogatott. Erre alapozva a szervezet az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz is beadott egy kérelmet az ügyben.


A névadó hazafisága megkérdőjelezhetetlen

„Az előterjesztésünket a hivatalos értesítés szerint is elfogadták, a híd a Google-térképén már az új nevével szerepel” – idézte a lap a K.arc alapítóját Horváth Bálintot. „Kalocsai értékvédelmi csoportként fontosnak találtuk, hogy a híd elnevezése jól reprezentálja a Sárköz, azon belül is Kalocsa hazánk történelmében, kultúrájában elfoglalt fontos helyét” – tette hozzá.

Tomori Pál (1475 körül – 1526. augusztus 29.) személyiségére áttérve kifejtette, az érsek történelmi szerepvállalása országos és nemzetközi szinten is jelentős. „Különösen az 1526-os Mohácsi csatában vállalt fővezéri szerepe és rendíthetetlen, országot védő törekvései miatt hazafi volta megkérdőjelezhetetlen.” Úgy fogalmazott, jelentős szerepvállalása ellenére a hadvezér neve méltatlanul kevéssé reprezentált: „Ráadásul emlékezete különösen aktuálissá válik, hiszen a Mohácsi csata 500. évfordulója következik hamarosan.”

ÚtépítéshídépítésPaksKalocsaDuna Aszfalt Zrt.Duna GroupÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés