Háromféle processzor is része lesz a Core 200 sorozatnak

Az Intel nem kicsit keveri meg a következő mobil processzorcsaládját.

Az Intel az előző év végén mutatta be az első Meteor Lake processzorokat, amelyekről az alábbi hírben bővebben írtunk, és ez a fejlesztés kvázi egymaga képviseli a teljes Core Ultra 100 sorozatot, így viszonylag egyszerű a modellszámok tengerében lavírozni.

A Core 200 sorozat kapcsán azonban már most látszik, hogy eléggé kevert generáció lesz, ugyanis nem egy, nem kettő, hanem rögtön háromféle dizájn készül hozzá.

A klasszikus mobil vonalat a Core Ultra 200U és 200H sorozat képviseli majd, méghozzá az Arrow Lake kódnevű opcióval, amely a Meteor Lake egyenes ági továbbfejlesztésének számít. A konstrukció érdekessége, hogy a hibrid dizájn megmarad, sőt, konkrétan négyféle eltérő processzorklaszter lesz benne, vagyis a nagyobb teljesítményű magok mellett lesz egy közepes, illetve egy alacsony tempóra képes tömb, valamint a kis teljesítményigényű feladatokra megmaradnak az extrém alacsony fogyasztású magok is.

Az Arrow Lake nagy hátránya, hogy a túlságosan komplex tokozása miatt bődületesen drága gyártani, így az Intel készít egy újabb frissítést jelenleg is elérhető, Raptor Lake-H kódnevű dizájnból, ami Core 200H néven érkezik. Ez lesz a tömegpiacnak szánt fejlesztés, ami feltűnhet a megfizethetőbb árcédulát kapó notebookokban. Itt alapvetően nagy csodára nem kell számítani, a jelenlegi modellek lesznek eladva némileg más paraméterezéssel.

Amolyan kakukktojás lesz a Lunar Lake kódnevű fejlesztés, ami a Core Ultra 200V sorozat része lesz. Ez szinte egyszerre érkezik az Arrow Lake-kel, ugyanakkor a Lunar Lake maximálisan AI fókuszú dizájn, így a nagyobb AI teljesítményért cserébe áldoz a processzorrész, illetve az IGP tempójából. Ezen túlmenően a Lunar Lake gyártási költsége még a hasonló kategóriába szánt Arrow Lake-nél is nagyobb, így ezeket a modelleket az Intel az abszolút prémium szintre szánja.

Elvileg mindegyik újdonság bemutatkozik az év végén, de mivel mobil fejlesztésekről van szó, a tényleges elérhetőség a partnerektől is függ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés