szerző:
Tornyos Kata
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetem szerint csak a rektor megváltozott munkajogi státuszát akarták rögzíteni, de lehetséges, hogy így oldanák meg, hogy akár három cikluson át is hivatalban maradjon a jelenlegi rektor.

Az Óbudai Egyetem szenátusa kimondta, hogy az idén nyáron kezdi meg az első ciklusát az öt éve már hivatalban lévő jelenlegi rektor – írta meg a 24.hu. Ez azért is érdekes, mert a főszabály szerint csak két ciklus engedélyezett.

"A szenátus úgy tekinti, hogy Kovács Levente, mint az Óbudai Egyetem 2024. július 15. napjától a szenátus által támogatott és a köztársasági elnök által kinevezendő rektora vezető állású munkavállalóként az Óbudai Egyetemen, mint alapítványú fenntartású felsőoktatási intézményben első teljes rektori ciklusát kezdi meg" – olvasható az egyetem határozatában, amire a szenátus minden tagja igennel szavazott.

A felsőoktatásról szóló törvény csak két, legfeljebb ötéves ciklust engedélyez a rektoroknak az egyetemeken, viszont az alapítványi egyetemeknek lehetőségük van eltérni a kétciklusos tilalomtól a szervezeti és működési szabályzatukban. Az alapítványi Óbudai Egyetem azzal indokolta a határozat szükségességét, hogy csak a jelenlegi rektor megváltozott munkajogi státuszát akarták rögzíteni. Arra nem válaszoltak a lapnak, hogy lesz-e lehetősége 2029-ben újabb ciklust vállalnia a rektornak.