Eltörölték a megbeszéléseket, meetingeket. Mi lett a hatása? Drámai javulás!

Dátum

Megosztás

Azok a felesleges meetingek! Akár irodai, akár kékgalléros területen dolgozunk, időnként részt veszünk olyan megbeszéléseken, amelyeken ott sem kellene lennünk. És itt van most egy IT cég, akik igazi hard reset-et nyomtak a megbeszéléseknél. Mi ezt az egészet végig is követtük, figyeltük milyen eredményre jutnak és erről beszámoltunk már nektek podcastban és most külön cikkben is. Az eredmény természetesen pozitív lett, de a hogyan itt az érdekes, amiből elvihetünk valamit mindannyian.

Shopify betiltott meetingjei

„Tisztában vagyunk vele, hogy senki sem azért jött a Shopifyhoz dolgozni, hogy értekezleteken üljön” – mondta a Shopify termékért felelős alelnöke. (Shopify egy IT vállalkozás, akik bérelhető weboldal rendszereket adni az e-kereskedők közében. Itthon ilyen az Unas, Shoprenter).

2023 a hatékonyságnövelés éve lett (volt) a Shopifynál. Egyik első lépésként a cégnél örökre száműznek minden olyan ismétlődő értekezletet és megbeszélést, ami kettőnél több embert vesz igénybe, továbbá visszavezették azt a szabályt, hogy szerdánként tilos megbeszélést tartani. A dolgozókat ösztönzik arra, hogy nemet mondjanak a meetingekre, és kilépjenek a nagy céges csevegő csoportokból is. A Shopify ezzel elismerte amit az átlag alkalmazottak már rég tudnak: hogy a megbeszélések legtöbbje nemcsak unalmas, de kontraproduktív, időnyelő, és amíg tart, addig se tudnak a valódi munkavégzéssel foglalkozni a résztvevők.

Egy 2022-ben készült felmérés szerint a dolgozók átlagosan heti 18 órát töltenek értekezleteken, és az egyeztetések csupán 14 százalékát utasítják vissza, pedig 31 százalékukról szívesen lemondanának. A nagy szervezeteknél évente csaknem 100 millió dollárt pazarolnak el a nem létfontosságú értekezletek miatti időkiesés miatt.” – írja a Világgazdaság. A sok értelmetlen meeting ráadásul rontja a munkavállalói elkötelezettséget, növelheti a felmondási szándékot.

Lett tehát meetingmentes szerda, töröltek minden felesleges Slack csatornát és száműztek minden 3 vagy több fős megbeszélést, hogy megnézzék mi az ami tényleg hasznos volt és mi az ami felesleges. Összesen kb. 12.000 órányi megbeszélés, közel 36 évnyi meeting törlődött a naptárakból.

Mi lett az eredmény?

Talán nem lep meg senkit, hogy a terv bevált. A Shopify elmondása alapján közel harmadával csökkent végül a meetingeket töltött idő, összesen 322.000 órát takarítottak meg 2023-ban. És a legjobb: 25%-al több projekt készül el a meetingek megnyesése óta.

Az eltörölt meetingekről ebben a Minner hírszemlében beszéltünk. Pont onnan indul el, ahol ez a téma kezdődik a 18. perctől.

Sétáló meetingek – Ha már a meetingeknél járunk még egy hasznos információ

Próbáljátok ki a sétáló meetinget a csapatotokkal, munkatársakkal. Nemcsak egészséges, de hatékonyan is tudtok megoldani egy problémát, átbeszélni új dolgokat, újításokat, változtatásokat, új projekt esetén gördülékenyebben indultok el. 60%-kal is növeli a séta a kreativitást. A gyaloglás csökkenti a hierarchiai stresszt a főnök és beosztott között is, könnyebb egy hullámhosszra kerülni, ennek oka, hogy gyaloglás közben egy tempóra állunk be.

A Johnson & Johnson is kipróbálta, és 90 sétáló meeting után azt érezték a munkatársak, hogy sokkal engergikusabbak. Egy másik kutatás pedig azt mutatta ki, hogy 8,5%-kal nő a cég iránti elköteleződés az időnként bevezetett sétáló meetingel. Érdemes akár felvenni a beszélgetést és utána készíteni abból jegyzetet, mint ott jegyzettel bíbelődni, ám jó gondolatokat ettől még mobilon lehet rögzíteni.

Kapcsolódó cikkek

Forrás: vg.hu/
Fast Company
gethppy.com

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!