Munkába járás költségtérítése – vizsgálhatja-e a munkáltató a munkába járás tényleges módját?

  • adozona.hu

Olvasónkban felmerült a kérdés: vizsgálhatja-e a munkáltató, hogy a munkavállaló ténylegesen tömegközlekedéssel jár-e munkába, mielőtt költségtérítésként kifizeti részére a vármegye bérlet árát. A kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Márciustól a Pest megyei vármegyebérlet kiváltja a budapesti helyi bérletet is. Cégünk székhelye (és működési helye) Pest vármegyében található, a kollégák jelentős része a fővárosból ingázik, részben tömegközlekedéssel, részben autóval. Eddig csak a MÁV-ot vagy a Volánbuszt ténylegesen igénybe vevő kollégák hoztak a bérletről számlát (9450 Ft), amelyet 100%-ban meg is térítettünk neki. Eldöntheti-e/vizsgálhatja-e a munkáltató, hogy a munkavállaló tényleg tömegközlekedéssel jár-e be, mielőtt kifizeti a vármegye bérletet költségtérítésként vagy tegyük inkább választhatóvá a 30 Ft/km költségátalányt, illetve a bérlet térítését. Egyáltalán a vármegyebérlet ilyen elszámolhatósága megmarad?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Minden olyan bérlet/jegy 100 százalékban téríthető adómentesen, amely alkalmas a 39/2010. kormányrendelet szerinti munkába járásra.

A NAV által kiadott tájékoztató szerint

  • amennyiben a munkavállaló egy vármegyén belül használja a helyközi járatokat, a vármegyebérlet akkor is téríthető, ha egyébként a vármegyebérletnél olcsóbb jeggyel is eljuthatna a munkahelyére; ugyanakkor, ha a munkavállaló a vármegyén belüli ingázáshoz országbérletet használ, akkor az országbérlet csak a vármegyebérlet áráig téríthető adómentesen;
  • ha a munkavállaló munkába járása legalább két vármegyét érint, az országbérlet teljes ára adómentesen téríthető akkor is, ha az magasabb, mint az adott útvonalra egyébként váltható jegy.
Az Adózóna korábbi írásait szja / ekho / különadó témakörökben itt olvashatja el.

Egyébként a munkáltatónak nem kell vizsgálnia, hogy a munkavállaló hogyan jut el a munkahelyére, azaz ha a munkavállaló a 39/2010. kormányrendelet szerinti munkába járásra alkalmas és szükséges bérletet/jegyet ad le megtérítésre, illetve az említett rendelet szerint jogosult a 30 Ft/km térítésre, ugyanazon időszakra vagy az egyik, vagy a másik módszer alkalmazható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény 16 év fölött

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Hipa – egyszerűsített adómegállapítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink