Hirdetés

Az orrod alá dörgölheti a Windows 11, ha a géped nem áll készen a mesterséges intelligencia vívmányaira



|

Egy aggasztó részletre derült fény a Windows 11 közelgő nagy AI-frissítése kapcsán.

Hirdetés

A 2021 őszén rajtolt Windows 11 hiába hozott áramvonalasabb, teljesen friss dizájnt és modernizált egy sor gyári alkalmazást, a felhasználók nagyjából 70 százaléka makacsul kitart a Windows 10 mellett, nem utolsó sorban az új generáció magasabb hardveres követelményei miatt.

Habár korábban voltak arra vonatkozó pletykák, hogy a redmondiak hátraarcot csinálnak, és előállnak egy barátságosabb gépigényű operációs rendszerrel, jelen állás szerint a cég végül inkább előre menekül, és mesterséges intelligenciás funkciókkal igyekszik vonzóbbá tenni a Windows 11-et, amiket az idén érkező 24H2-es frissítés fog elhozni.

Hirdetés

Ez egy friss felfedezés alapján újabb szigorításokhoz vezet a hardveres követelményekben, már a rendszer bootolását is letiltva az SSE4.2-es utasításkészletet nélkülöző régebbi CPU-kon, amelyeken eddig kerülőutakon azért lehetett használni a Windows 11-et. Most pedig egy újabb részletre derülhetett fény az érkező AI-megoldások gépigénye kapcsán.

Az Albacore nevű kódbúvár ugyanis a 26200-as számú insider buildben kutakodva arra utaló nyomokat talált, hogy a rendszer ellenőrizni fogja, hogy a számítógépünk alkalmas-e az AI File Explorer nevű program futtatására, és ha nem rendelkezünk megfelelő hardverrel, egy figyelmeztető üzenet fog szembesíteni minket ezzel.

Az Advanced Copilot néven is hivatkozott AI File Explorerről eddig annyit tudni, hogy ez lesz az érkező mesterséges intelligenciás attrakciók egyike, és lényegében a tavaly elkaszált Cortana személyi asszisztens felturbózott változatának ígérkezik.

A korábban kiadott 26100-as tesztverzió az új program hardveres követelményét is tartalmazta, amely alapján az AI File Explorer csak ARM64-es processzorokon fog futni, 16 GB memória mellett. Mivel ez nagyon szűk keret, elképzelhető, hogy az új szoftver végül Surface-exkluzív megoldás lesz, ahogy az sem kizárt, hogy a redmondiak a későbbiek során még bővítik a kompatibilis erőforrások körét.

Akárhogy is alakuljon, a Windows 11 24H2-es frissítés valamikor az év második felében, jó eséllyel szeptember környékén fog debütálni, így legfeljebb pár hónapon belül kész válaszaink lesznek. Az új kiadás nemcsak a Windows 11 renoméját igyekszik megmenteni, de az ún. AI PC-k offenzíváját is elindítja, melynek jelentőségét ebben a cikkünkben elemeztük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.