szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Konstantin Gabovra és Szergej Karelinre akár 6 éves börtönbüntetés is várhat "szélsőségesség" vádja miatt, amelyet ők tagadnak. Oroszországban folytatódik az ellenzék elleni kemény fellépés.

A bíróság határozata értelmében a két újságírónak a két hónap múlva kezdődő tárgyalásig őrizetben kell maradnia, miután a rendőrség letartóztatta őket szélsőségesség vádjával, mert Gabov és Karelin az ügyészség szerint az idén elhunyt ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij (nyitóképünkön) alapítványának dolgoztak – írja a Guardian.

Az újságírók tagadják a vádakat, de mindketten akár 6 évig terjedő szabadságvesztés elé néznek, ha bűnösnek találja őket a bíróság.

Az ukrajnai orosz inváziót követően az orosz törvényhozás egy sor olyan törvényt hozott, amely alapján a rezsim szerint a hadseregről „hamis” híreket terjesztő médiumok és újságírók komoly büntetés elé nézhetnek, amivel gyakorlatilag minden ellenzéki hang büntethetővé vált a Vlagyimir Putyin vezette diktatúrában.

Március 28-án hat, független orosz médiumnál újságírót tartóztattak le néhány óra leforgása alatt, köztük Antonina Favorszkaját, aki a Navalnij körüli ügyekről számolt be folyamatosan.

Bebörtönözték a Navalnij-perekről tudósító orosz újságírót

Antonina Favorszkaját szélsőséges csoporttal való együttműködéssel vádolják, akár hat évet is kaphat. A szélsőséges csoport itt Navalnij korrupcióellenes alapítványát jelenti.