Ilyen egy 22 éves Ford Focus, ha új

Kilométerenként 6250 forint a Ford jelenlegi értéke, ami csak tovább nőhet

Se nem ritka, se nem különleges, mégis érdemes egy pillantást vetni a kék négyajtósra, amit immár 22 éve nem használnak.

Az első Focus időtlen formatervet kapott, és a megbízhatósága miatt még a legelső generáció is hemzseg a hazai utakon. Lényegében változatlan formában Amerika is megkapta az amúgy európai típust, amelyből egy igen különleges példány bukkant fel a Bring a Trailer aukciós oldalán.
Hirdetés
A szedán különlegessége, hogy szalonállapotnak örvend, kopást, karcot nagyítóval sem találni. A kormány a fényesedést hírből sem ismeri, az ülések hibátlanok és tiszták, a gombok és a kapcsolók emberi kezet nem nagyon láttak, a hátsó ablakon még mindig olvasható a gyári specifikáció a korabeli árcédulával. A hajdani 14 ezer dolláros árat még bőven feljebb is lehetett volna tornázni, a Focus felszereltsége igen szerénynek mondható. Az ablakokat kézzel kell működtetni, klíma és tempomat nincs a fedélzeten, ahogy központi zár sincs, a váltó pedig kézi. A karosszérián sem akad semmi javítanivaló, a dísztárcsák számára a padkázás ismeretlen fogalom, a motortér por- és folyásmentes. Az Egyesült Államokban a kétliteres benzinmotornál nem volt kisebb erőforrás, a konkrét példányban 110 lóerőt teljesít a négyhengeres. Az autó egyetlen különlegessége, hogy 216 kilométert futott. A kereskedés, amelyik megrendelte az autót nem sokkal később bezárt, az eladatlan Focus pedig egy raktárba került, ahol 20 évig állt, majd egy másik Ford dílerhez került. Egy aukció keretében keresik az autó új gazdáját, a legmagasabb licit jelenleg átszámítva 1,35 millió forint, ami 6,25 darab ezrest jelent kilométereként. Ha minden megtett kilométer ennyit érne, akkor egy 250 ezres futású autó 1,5 milliárdot kóstálna.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?