szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Irreális teher lesz az iskolapszichológusokon a teljesítményértékelésnek köszönhetően. Az EU-ban nálunk a legalacsonyabb az idegen nyelvi órák száma az általános iskolákban. Elindult a felvételi dokumentumpótlása - ezek voltak a hét legfontosabb történései.

4977-en jelentkeztek rövidített tanári mesterképzésre, mégsem növelik majd a pedagógusok létszámát

Hiába jelentkeztek rá többen, mint az elmúlt években, a pedagógusok összlétszámán nem segít majd, hogy 4977-en szeretnének bekerülni valamilyen rövidített tanári mesterképzésre. Ők ugyanis már eddig is pedagógusok voltak, akik most továbbképeznék magukat, miközben az osztatlan tanári alapszakokra jelentkezők száma továbbra is aggasztó.

Melyik városokban utazhatnak áprilistól ingyen vagy jóval olcsóbban a diákok? Mutatjuk

Március 1-jén lépett életbe az egész országra érvényes új tömegközlekedési tarifarendszer, amely miatt több változást is történt. Április elsejétől több vármegyeszékhelyen is ingyen utazhatnak a 14 év alattiak, de van olyan város is, ahol az országbérletet vagy az aktuális vármegyebérletet is elfogadják a helyi járatokon. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


Volt, akinek a testsúlyára, másnak az orvos rokonaira voltak kíváncsiak a Semmelweis szóbeli felvételijén

Mit tenne, ha orvosként egy fiatal lányhallgatója fel szeretne menni a lakására? Maga egyébként hány kiló? A családjában van orvos? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre is kellett válaszolnia több jelentkezőnek a Semmelweis Egyetem felvételi elbeszélgetésén.

26 tankerület mintegy 1880 millió forint adósságot halmozott fel januárig

Januárban a 60 tankerületi központból 26-nak mintegy 1880 millió forintnyi lejárt tartozásállománya volt.

Hatalmas a hiány az iskolapszichológusokból, a teljesítményértékelés irreális terhet róhat rájuk

Az iskolák felében valószínűleg nincs iskolapszichológus. A hiány évek óta fennáll, mégsem sikerült eddig kezelni a problémát. A bérezést is befolyásoló teljesítményértékelés azonban az óvoda-és iskolapszichológusokra is érvényes lesz a következő tanévtől. Ennek részletes szempontjait április elején nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal – mutatjuk a részleteit.

Megvan, hány pedagógus jelentkezett a 2025-ös minősítésre


Tízezer forint híján egymillióba is kerülhetnek a gazdasági képzések, de a művészeti szakok sem sokkal olcsóbbak

Az „olcsóbb” önköltséges egyetemi képzések is 200-300 ezer forintba kerülnek, azonban ennek akár a négyszeresét is elkérhetik más szakokon. Mélyen a zsebükbe kell nyúlni azoknak, aki művészeti vagy angol nyelvű gazdasági képzést szeretne végezni, és nem állami ösztöndíjas.

Középiskolai felvételi 2024: nyilvánosságra hozták a végleges felvételi jegyzékeket, ilyen pontok kellettek a bekerüléshez

Számos iskola tette közzé a végleges, egyeztetett felvételi jegyzékét április 26-án, pénteken. Mutatjuk, milyen pontszámot kellett elérni a bekerüléshez.


Kiszivárogtak KRÉTA-s adatok, akár a diákok lakcímei, bankszámlaszámai is kikerülhettek a Dark Webre

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indított az iskolai rendszert üzemeltető cég ellen.


Egyre korábban kezdenek el idegen nyelvet tanulni a diákok az unió tagországaiban, de Magyarországon igen kevés óraszámban

Az Európai Unió tagországainak többségében a diákok már 6-8 éves korukban elkezdenek legalább egy idegen nyelvet tanulni, az azonban országonként, sőt, van, ahol régiónként változik, hogy mekkora óraszámban. Ami viszont többnyire egységes, hogy a középiskolai oktatás végére mindenkinek a B2-es, vagyis középszintre kellene eljutni.