Uszodaszemölcs

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

Az uszodaszemölcs, más néven molluscum contagiosum, egy gyakori vírusos bőrbetegség, amelyet a molluscipoxvírus nevű vírus okoz. Általában csecsemőknél és gyermekeknél fordul elő, de bármely életkorban előfordulhat. A betegség terjedése könnyű, és gyakran uszodázás vagy közösségi tevékenységek során következik be.

Az uszodaszemölcs megjelenése, tünetei

Az uszodaszemölcsök kis, hússzínű, pergamenszerű dudorok formájában jelentkeznek a bőrön. Ezek a dudorok általában simák, kerekdedek és közepükön egy kis mélyedéssel rendelkeznek.

Gyakran jelennek meg az arcon, a karokon, a lábakon, a hason és a nemi szervek környékén.

Az uszodaszemölcsök rendszerint nem fájdalmasak, de viszkethetnek. Lekaparható a tetejük, ezáltal viszont megnő az autoinnoculatio (a beteg továbbfertőzi saját magát) veszélye.

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)

Szövődmények

Általában az uszodaszemölcsök nem okoznak súlyos szövődményeket, de megfertőzhetik a környező bőrterületeket és átterjedhetnek másokra.

Ritkán viszketés miatt begyulladhatnak és akkor fájdalmassá válnak. Felülfertőződés esetén akár hegesedéssel is gyógyulhatnak, esztétikai problémát okozva ezzel. Immunhiányos egyedeknél a szemölcs bizarr nagyságúra nőhet, így is jelentős esztétikai problémát okozva.

A magas fertőzési potenciál miatt a tünetek észlelésekor javasolt azonnal orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a tünetek súlyosak vagy folyamatosan romlanak.

Terjedés és megelőzés

A molluscipoxvírus fertőződése közvetlen bőrkontaktus révén történik, például közös törölköző, papucs vagy úszómedence használata során.

Továbbterjedt uszodaszemölcsAz uszodaszemölcsök terjedésének megelőzése érdekében fontos a higiénés intézkedések betartása, például rendszeres kézmosás, tiszta törölközők használata és az úszómedencék, szaunák megfelelő fertőtlenítése. Kerülni kell a közös tárgyak, például törölközők, papucsok, ruhák megosztását, különösen a fertőzött személyekkel.

Az uszodaszemölcsök kezelése

Az uszodaszemölcs egy kellemetlen, bár általában nem súlyos betegség. Időben elkezdett kezelése esetén megelőzhető a továbbfertőzés és a szövődmények. Ha bármilyen gyanús bőrelváltozást észlelünk, mindig ajánlott szakorvoshoz fordulni a megfelelő kezelés érdekében.

Az uszodaszemölcsöknek spontán gyógyhajlama is van, de ez hosszú időt vehet igénybe, akár éveket is. Ebből kifolyólag javasolt az orvosi kezelés, megelőzve ezáltal azt is, hogy a beteg másokat is megfertőzzön. A kezelés magába foglalhatja a dudorok

  • krioterápiás, folyékony nitrogén segítségével történő eltávolítását,
  • elektromos kauterezést (égetés),
  • lézerkezelést, és az
  • ecsetelést bizonyos savakkal.

Bizonyos krémek és kenőcsök használata is segíthet a tünetek enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában.

Az uszodaszemölcsöket javasolt fedőkötéssel borítani a fertőzés továbbadásának kivédése végett. Ugyanilyen indokból javasolt a kezelés ideje alatt kerülni a szexuális kapcsolatot, különösen a nemi szervek fertőzöttsége esetén.

Lásd még A szemölcsök további típusai

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens

Cikkajánló

Szemölcsök - Mi okozza és milyen típusai vannak?

Bak Marianna, biológus szakfordító
Szemölcs
A szemölcsök vírusok által okozott bőrkinövések, amelyek a népesség nagy részében legalább egyszer felbukkannak és rendkívül kellemetlen tüneteket okozhatnak. Némelyek maguktól eltűnnek, más esetben orvosi kezelés hatására is nehezen múlnak el.
Zöldségfogyasztás
Zöldségfogyasztás

Az étel látványa is számít.

Allergia vagy nátha?
Allergia vagy nátha?

Milyen jellemző tünetekre figyeljünk?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.