szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Decemberben, majd még márciusban is vészjavításokat kellett végezni a kínai Mennyei Palota űrállomáson, miután megsérültek a napelemszárnyai – hozták nyilvánosságra minap.

Két űrsétát is végrehajtott a kínai űrállomás, a Tienkung, vagyis a Mennyei Palota legénysége.

Az apropót a központi modul napelemszárnyainak ütköző űrszemét adta, ezeket kellett megjavítani a két űrséta alkalmával. Az űrállomás ugyanis részben elvesztette az áramellátását.

Mint a Gizmodo írja, a javítás történelmi volt, mert kínai asztronauták még sosem végeztek javítást Föld körüli pályán. A kínai állami média szerint a munkálatok sikerrel jártak, és teljesen meg tudták javítani a központi egység napelemszárnyait – a hiba a tápkábelében volt.

Látta már, hogy néz ki egy gyertyaláng az űrben? Kínai űrhajósok kipróbálták – videó

A mikrogravitáció miatt egészen másként viselkedik egy gyertyaláng az űrben, mint a földi környezetben – kínai asztronauták be is mutatták, mennyire.

Az űrhajósok összesen csaknem 16 órát töltöttek az űrben; az első űrséta december 1-jén, míg a második lényegesen később, március 1-jén történt a kínai űrügynökség szerint.

Arról nem közöltek részleteket, hogy mikor csapódott az űrállomásnak az űrszemét, vagy hogy sikerült-e megállapítani, milyen törmelékről volt szó. Űrszemét vagy mikrometeorit-darab egyaránt okozhatta a sérülést.

A javítási munkálatok egyik pillanata
China Manned Space

A kínai űrügynökség egyébként nemrég számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is manőverezni kellett az űrállomást, hogy elkerüljék az űrszemetet.

Több megelőző intézkedést is hoztak a legutóbbi incidens után, például a csővezetékek és kábelek védelmét is megerősítik, így azok védettebbek lesznek az űrszeméttel szemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.