Babaváró vagy személyi hitel? Pro és kontra

Babaváró vagy személyi hitel? Pro és kontra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-26
 

A Babaváró hitel és a személyi kölcsön is rendkívül népszerű, szabadon felhasználható hiteltípus, amelyekkel több mint 10 millió forint igényelhető. De milyen áron és milyen feltételekkel? Összegyűjtöttük az érveket és ellenérveket, amelyek segíthetnek átlátni, kinek melyik finanszírozási forma lehet a leginkább megfelelő.

A Babaváró hitel és a személyi kölcsön számos ponton hasonló, például mindkettő szabad felhasználású, vagyis semmilyen igazolás nem szükséges arról, hogy mire költenénk, vagy költöttük a felvett összeget. Nincs szükség hozzájuk önerőre, illetve ingatlanfedezetre sem, illetve mindkét hiteltípusnál megállapítható, hogy nagyon nem mindegy hol indítjuk az igénylést. Ugyanakkor lényegi különbségekkel is találkozhatunk, ami leginkább abból fakad, hogy a Babaváró hitel egy támogatott, míg a személyi hitel támogatás nélküli, piaci konstrukció. Nézzük meg, kinek, milyen élethelyzetben, melyik lehet az ideális.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora hitel vehető fel?

A Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege 11 millió forint. A bankok zöménél a személyi hitel maximuma 8-10 millió forint. Két banknál legfeljebb 12 millió forint, míg egy banknál akár 15 millió forint személyi kölcsön is igényelhető.

A támogatás mellett szól, hogy a gyermekvállalást tervező házaspárok jelentős kedvezményekben részesülhetnek a születendő babák után. Ha a szerződéskötést követő 5 éven belül születik egy gyermek, akkor a Babaváró hitel kamatmentessége a futamidő végéig garatált. Ha második baba is érkezik a családba, akkor a tartozás 30%-a elengedésre kerül, ha pedig harmadik gyermek is érkezik, akkor a teljes összeg vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Kivételesen kedvező még a Babaváró kapcsán, hogy a gyermekek érkezésével a tartozás törlesztése 3-3 évre felfüggeszthető, vagyis ha eleve három babát tervez a család és a gyerekek rendre meg is érkeznek, a 11 millióból egyetlen forintot sem kell megfizetni.

A személyi kölcsön esetében ugyanakkor nincs olyan kedvezmény, amely csökkentené a tartozást.

Mennyi lesz a havi fizetnivaló?

A maximális, 11 milliós Babaváró hitel havi törlesztőrészlete (20 éves futamidő esetén) havi 50 417 Ft, amely már a kölcsön összes járulékos költségét is tartalmazza (0,5%-os kezességvállalási díj).

Egy 11 milliós személyi hitelt legfeljebb 8 évre igényelhetünk, ez már önmagában feltételezi, hogy a havi törlesztőrészlet magasabb lesz, mint a Babaváró hitel esetén. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy egy személyi kölcsön esetén számos egyéb költséggel is számolnunk kell, akkor még nagyobb differenciára számíthatunk.

8 évre az induló havi fizetnivaló ugyanis a legkedvezőbb ajánlat esetén is 175 455 forint. A különbség enyhén szólva sem elenyésző. Legnagyobb részben természetesen a hitel kamata jelenik meg költségként, amely jelen esetben 11,29%, és az egyéb költségek, melyek miatt inkább a THM (teljes hiteldíj-mutató) lehet érdekes, ennek értéke 12,07%. A kérdés már csak az, megéri?

Ennyit számít, hogy a támogatott, Babaváró hitel kamatmentes, vagyis a személyi kölcsönnek fel kell kötnie a gatyáját vele szemben. Nézzük, mivel tud labdába rúgni a piaci szabadfelhasználású hitel a támogatott lehetőséggel szemben.

Mik a feltételek, elvárások?

A kedvező Babaváró hitelt tehát azoknak éri meg kihasználni, akik gyermekvállalás előtt állnak, ebből következik, hogy a legfontosabb feltétel az, hogy az igénylést kizárólag házaspárok adhatják be.

Alapvető, hogy mindkét hiteltípusnál elvárás, hogy az igénylőknek megfelelő mértékű igazolható jövedelme és stabil munkahelye legyen, ahol nem állnak felmondás, vagy próbaidő alatt.

A támogatott hiteleknél már megszokhattuk, hogy számos olyan elvárásnak is eleget kell tenni, amelyeket egy piaci konstrukciónál jellemzően nem. Így a Babavárónál az alábbiakat is teljesíteniük kell a házasoknak:

  • A házaspár mindkét tagjának életkora legalább 18 év kell, hogy legyen, a feleség pedig nem lehet idősebb 29 évesnél az igénylés pillanatában. Átmeneti könnyítés, hogy 2024-ben még akár 40 éves korig is benyújtható a kérelem, de csak akkor, ha a feleség már várandós a magzat betöltötte a 12 hetes kort.
  • A pár egyik tagjának 3 év folyamatos TB jogviszont kell tudnia igazolni.
  • Magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük.
  • Illetve alapvető feltétel még a köztartozás-mentesség, a büntetlen előélet, és hogy egyik fél se szerepeljen negatív státusszal a KHR (régebben BAR) rendszerében.
Kalkulálj
Ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e Babaváró hitelt felvenni és tudd meg pár perc alatt, hogy mekkora összeget igényelhetsz!
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A személyi hitelnek ugyanakkor nem feltétele a házasság, vagy a gyermekvállalás, akár egyedülállók, élettársak, vagy gyermeküket egyedül nevelők, nyugdíjasok is felvehetik.

Az alapvető elvárások a személyi kölcsönt igénylőkkel szemben az alábbiak:

  • Legalább 18 évesnek kell lenni az igényléskor, a kölcsön lejártakor pedig nem lehetünk idősebbek 65-70 évesnél.
  • Megfelelő mértékű jövedelem és biztos munkaviszony szükséges, ahol nem állhat az igénylő felmondás, vagy próbaidő alatt.
  • Vállalkozóként jellemzően legalább egy lezárt üzleti évet várhatnak el.
  • Fontos, hogy rendelkezzenek bankszámlamúlttal, a bankok 3-6 havi kivonatot kérhetnek, melyről megállapítják a bevételeket és a kiadásokat.
  • Rendelkezniük kell állandó magyarországi lakcímmel.
  • Nem szerepelhetnek a rossz adósokat tartalmazó, negatív KHR listán.

Fontos, hogy a felsorolt, alapvető feltételeken túl a bankok mindkét hitel esetében lehetnek szigorúbbak, erről cikkünkben, a “Miért fontos a körültekintő bankválasztás fejezetben” bővebben is szó lesz.

Mikor jutok a pénzemhez?

A Babaváró hitel elbírálása a hiánytalan dokumentumok beadásától számítva legfeljebb 10 munkanap, a kölcsön folyósítása ezt követően gyorsan megtörténik. Fontos tudni, hogy jelentősen rövidítheti az eljárást, ha a kizárólag a Bankmonitornál elérhető gyorsított, online Babaváró hitel igénylést veszed igénybe.

Egy személyi hitel igénylése szintén gyors lehet, a kért összeg az igénylés beadásától számítva akár pár napon belül a számlán lehet.

Milyen buktatók lehetnek?

A Babaváró támogatás esetén néhány esetben elveszíthetjük a kedvezményeket, például ha

  • nem születik gyermek/nem történik örökbefogadás az igénylést követő 5 éven belül,
  • ha az igénylők elválnak a futamidő alatt,
  • ha a pár mindkét tagjának megszűnik a magyar lakcíme,
  • vagy ha a támogatással érintett kiskorú gyermek már nem él a szüleivel egy háztartásban.

A nemkívánatos büntetés mértéke ráadásul 2024-től magasabb, mint a korábbi években. Így ha a támogatási feltételek valamelyikének megsértése bekövetkezik, akkor a kamattámogatás megszűnik és az igénylőknek vissza kell fizetniük az addig igénybe vett kedvezményeket, méghozzá büntetőkamattal terhelve. Ilyenkor a kölcsön piaci kamatozású szabad felhasználású hitellé alakul, a törleszőrészlet pedig jelentősen megemelkedik.

A személyi hitelnél nincsenek hasonló elvárások, így az esetleges szankciók alól is mentesülhetünk. Így itt leginkább az okozhat nehézséget, ha valami miatt nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket. Ez esetben érdemes mielőtt felkeresni a bankot, aki több lehetőséget is felkínálhat a helyzet rendezésére.

Miért fontos a körültekintő bankválasztás?

Mindkét hiteltípusnál kulcsfontosságú, hogy hol adjuk be az igénylést, hiszen az alapfeltételek ugyan mindenhol azonosak, a bankok hitelbírálati gyakorlata igen eltérő. Például eltérően határozzák meg a minimális igénylési életkort, van, ahol 18 év a korhatár, míg máshol csak 21 vagy 23 éves kortól számíthatunk hitelre. Ezen túl a minimális jövedelemelvárás és az elfogadható jövedelemtípusok is különbözőek lehetnek az egyes pénzintézeteknél. Ezért könnyen előfordulhat, hogy az egyik bank zöld utat ad, míg a másiknál elutasításra kerül a hitelkérelem, vagy csak kevesebb összeget engedélyeznek felvenni.

A felesleges körök, vagyis a pénz és időveszteség elkerülése miatt érdemes egy tapasztalt hitelszakértő támogatását kérni már a tájékozódáskor. A szakértő segítségével gördülékenyebb és gyorsabb ügyintézésre van lehetőség, buktatók és megválaszolatlan kérdések nélkül.

Kalkulálj
Derítsd ki pár kattintással, melyek most a legkedvezőbb személyi hitel ajánlatok a Bankmonitor hitelkalkulátorával!
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés