Agrárpénzek

Kiemelt hírek

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium (AM) – közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.

Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.

A közlemény szerint az „Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés” című (KAP-RD33b-1-24 kódszámú) pályázat az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi és szarvasmarha tartó tenyészetekben segíti elő az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését. A felhívás normatív, vissza nem térítendő támogatást biztosít a mintavétel és rezisztenciavizsgálat elvégzésére. A kedvezményezettek a kötelezettségek betartásáért – az 5 éves kötelezettségvállalási időszak alatt – évente, tenyészetenként 657 eurónak megfelelő forintösszegű támogatásban részesülhetnek.

Forrás: pixabay.com

Az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) felhívás a 7 hónapnál idősebb, nőivarú húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását támogatja. A kiírás a több gondozói felügyelet biztosításának, a belső és külső élősködők elleni védekezésnek, az ásványi anyag kiegészítés alkalmazásának, a csülökápolás és a többlet almozás biztosításának, valamint a több élettér, legelő biztosításának ösztönzésével segíti az állatjóléti feltételek javulását. A gazdálkodók – az 5 éves kötelezettségvállalási időszak alatt – a kötelező és választható előírások együttes betartásáért évente, állategységenként akár 258,5 eurónak megfelelő forintösszegű, vissza nem térítendő hozzájárulást kaphatnak.

A felhívások és az azokhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu felületen találhatók. Ezt az oldalt érdemes folyamatosan nyomon követni, hiszen minden pályázati felhívással kapcsolatos információ, változás itt érhető el – olvasható az AM közleményében.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés