szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltérő arcvonásokkal rendelkeznek a liberálisok és a konzervatívok, amit a mesterséges intelligencia is ki tud szúrni – ezt már egy kísérlet is alátámasztja.

Egy új tanulmány szerzői állítják: a mesterséges intelligencia és az arcfelismerés technológiájának kombinációjával nagy pontossággal megállapítható valaki politikai orientációja. Ehhez az MI-nek csak rá kell „néznie” az illető kifejezéstelen arcára.

Az American Psychologist folyóiratban publikált tanulmányt a Stanford Egyetem üzleti iskolájának kutatói jegyzik. Mint írják: a kísérleteket megelőzően mind az 591 résztvevő kitöltött egy politikai kérdőívet, amely betekintést nyújtott a politikai hitrendszerükbe.

Ezután jött a mesterséges intelligencia, mely megpróbálta felmérni, hogy hol lehet elhelyezni a politikai spektrumon a résztvevőket. Mint kiderült, az MI képes volt nagy pontossággal belőni, hogy az adott illető milyen politikai orientációval rendelkezik. Még ügyesebb lett a technológia, ha olyan részleteket is megtudott az alanyokról, mint a nem, az életkor és az etnikai hovatartozás.

Mielőtt a kísérletbe belefogtak volna, a kutatók elemezték a „legliberálisabb és legkonzervatívabb” személyek arcvonalai közötti különbözőségeket – a megállapításaikat pedig beépítették az elemzésükbe.

Mint kiderült, a liberálisok és a konzervatívok arcvonásai nagyban eltérnek.

A megállapításokat belegyúrták egy adatbázisba, melyek az egyes arcokat besorolják azt egyes kategóriákba. A mesterséges intelligenciát ezen tesztelték, a jelek szerint eredményesen.

Az egész életét megjósolhatja az új mesterséges intelligencia. Aztán a halálát is

Dán kutatók hatmillió ember adataival tanították be a Life2Vec nevű mesterséges intelligenciának, hogyan jósolhatja meg az ismétlődő mintázatok alapján, milyen sors vár egy emberre.

Bár ez eddig inkább tét nélkülinek és szórakoztatónak tűnhet, valójában egy kicsit aggasztó. A kutatók szerint ugyanis ez rávilágít az MI azon képességeire, amelyekkel szintet léphet a biometrikus megfigyelés, és még fenyegetőbb lehet. Főleg a politikai üzenetek célba juttatásánál hasznosíthatják a technológiát, ha az MI ki tudja találni valakiről (akár egy fotó alapján), hogy milyen politikai irányultsága lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.