Szerkezeti különbségek – Heti Pénzpiac – 17. hét

  • Global Tax-Office Kft.

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb gazdasági- és pénzpiaci eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Az utóbbi hónapokban számtalan elemzés jelent meg a pénzügyi sajtóban azzal kapcsolatban, hogy a két nagy világgazdasági rivális, az Amerikai Egyesült Államok és Kína fejlődési pályája mennyire eltér egymástól. Ezzel együtt jövőbeli növekedési kilátásaikkal kapcsolatban is erősen megosztottak a szakemberek.

Az elmúlt évtizedekben az ázsiai „sárkány” felemelkedését és szárnyalását csodálhattuk. Gyarapodásuk hihetetlen mértékű volt: a '70-es évektől kezdve öt dekádon keresztül átlagban közel kétszámjegyű éves GDP-emelkedést tudtak felmutatni. Ehhez a teljesítményhez az első szakaszban még elegendő volt az, hogy gazdaságuk drámai alulfejlettsége miatt nagyon alacsony szintről indultak. A világ legnépesebb országa végtelen mértékű munkaerőt tudott mozgósítani, és ők ráadásul akkoriban még nagyon olcsón is dolgoztak.

A folyamatosan erős konjunktúrát az ezredfordulóig a globalizáció is támogatta. A fejlett országok egyre több kedvező árú terméket szereztek be a fejlődő piacokról, ezzel együtt újabb és újabb termelőkapacitásokat is telepítettek ezekre a területekre. Ez a folyamat az összes feltörekvő országot a „hátára emelte”, de a legnagyobb haszonélvezője Kína volt.

A korábban a gazdag országok részéről csak lesajnált, szegény birodalom ma már a világ második legnagyobb gazdasága. Célként tűzték ki, hogy ők legyenek az elsők, és ennek érdekében meg is tettek mindent. A harminc évnyi erőteljes növekedési szakasz után a 2010-es években már érezte az ország vezetése, hogy elértek egy olyan szintet, ahonnan már másképpen kell gyarapodást generálni. Ezért kezdték direkt módon, állami segítséggel irányítani a gazdaságot. Rájöttek, hogy a legegyszerűbb és egyúttal a leghatékonyabb útja a termelési statisztikák szépítésének, ha a GDP-céloknak megfelelő nagyságrendben növelik az infrastrukturális beruházások mértékét. Ezek többsége hasznos volt az ország és a társadalom számára, de jelentős részükbe csak „bele volt öntve a mérhetetlen mennyiségű beton”. Vagyis a valóságban az ilyen lépések csak papíron javították a növekedési számokat. Mivel az ilyen struktúrájú fejlődés hosszú távon nem fenntartható, az utóbbi években már sokkal szerényebb fejlődési pályán mozgott a kínai gazdaság.

Az ország vezetői ígéretet tettek arra, hogy felpörgetik a növekedést. Ehhez azonban ki kell törniük a közepes fejlettség csapdájából, ami azzal jár, hogy a beruházásvezérelt gazdaságpolitika irányából a fogyasztásvezérelt útra kell ráfordulniuk. Ez a szolgáltató ágazatok erősödését és súlyának növekedését fogja magával hozni, de ehhez a kínai átlagemberek jövőbe vetett hitének és bizalmának is vissza kellene térnie. A jelenleg ingatlanpiaci válsággal küzdő ország irányítóinak ezzel még sok teendőjük van.

A Csendes-óceán túlpartján viszont az előbbi folyamatok ellenkezőjét látjuk. A világ legnagyobb gazdaságának ereje minden pesszimista pénzügyi elemzést megcáfol. Az USA növekedési motorja erőteljesen búg, ami elsősorban az amerikai fogyasztóknak köszönhető. A statisztikák szerint hónapról hónapra kitart a kiskereskedelmi forgalom és a szolgáltatások iránti igény gyarapodása.

Az látható, hogy a kormányzat minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ez a trend fennmaradjon. A költségvetési kiadások évek óta jelentős mértékben meghaladják a bevételeket, ennek megfelelően az államadósság szintje napjainkban már meghaladja a GDP 130 százalékát.

A legfontosabb gazdaságerősítő tényező a lakosság jövőbe vetett bizalma, melynek fenntartása állami prioritás. Az optimista polgárok hajlandók egyre többet és többet vásárolni, mert úgy gondolják, hogy a jövedelmi- és életszínvonaluk tartósan javulni fog az idő előrehaladtával. Ez akkor is így van, ha a többletjövedelmek nagy része állami juttatásokból származik.

A másik nélkülözhetetlen tartópillér a vagyonhatás. Az amerikai középosztály rendelkezik a legnagyobb részvény- és ingatlanvagyonnal a világon. Mindkét eszközosztály dinamikus felértékelődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, így a befektetésekkel rendelkezők méltán érezhetik úgy, hogy van miből költekezniük.

Tehát amíg az USA-ban kitart a kedvező gazdasági környezet és a kormányzat is számolatlanul szórja a pénzt a gazdasági szereplőkre, addig a fogyasztók is derülátók lesznek. Vásárolnak, és ezzel folyamatosan a gazdasági lokomotívot fűtik.

Gondot csak az jelenthet, ha a támogató tényezők valamelyike meggyengül. Ősszel elnökválasztás lesz, melyet követően az új vezetőnek felül kell majd vizsgálnia a féktelen eladósodás veszélyeit. A részvénypiacok abszolút és relatív értelemben is mindenkori csúcsok közelében vannak, csakúgy, mint az ingatlanpiaci árszintek. Mindemellett pedig a kamat- és kötvényhozamszintek jelentős emelkedés után visszatértek a két évtizeddel korábbi magasságokba. A növekvő finanszírozási teher pedig általában középtávon átértékeli a befektetési termékeket is.

Magyarország

A hét eseménye itthon az MNB kamatdöntése volt. A jegybanki irányadó mutató szerdától 0,5 százalékkal 7,75 százalékra csökkent.

A monetáris politikai vezetés már többször is megerősítette, hogy nem célja, hogy teljesen kiszámítható legyen. Ennek érdekében folyamatosan hangsúlyozzák, hogy az egymás után érkező gazdasági adatok vezérlik mindig a következő lépést. A jelenlegi enyhítési ciklus végét 6–6,5 százalékos alapkamatszint környékére várják, amely valószínűleg a nyár végére érhető el. Ehhez szükség van arra is, hogy a világ nagy jegybankjai ne szigorítsanak tovább, és a figyelt inflációs szintek se nőjenek jelentős mértékben.

A februári nemzetgazdasági bruttó bérek 14 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest. Ez továbbra is jelentős reáljövedelem-növekedést tükröz, ami vélhetően előbb-utóbb megjelenik a kiskereskedelmi forgalom emelkedésében is.

A márciusi munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt, ez némi javulást jelent az előző adatközléshez képest.

A forint a héten egy szűk sávban, 392 és 394 között mozgott az euróval szemben.

HPP_grafikon_17. hét
Forrás: Global Tax-Office Kft.

Európai Unió – eurózóna

A lakossági bizalmi indexek továbbra is inkább pesszimizmusról árulkodnak az euróövezetben, a szolgáltatószektorban tevékenykedő vállalkozók azonban bizakodóak a közeljövőt illetően.

A feldolgozóipari piaci szereplők viszont még mindig gyenge kereslettel szembesülnek, ami azt vetíti előre, hogy a konjunktúra lanyha marad a következő hónapokban.

Az EKB legutóbbi kommentárjai szerint a kamatcsökkentés feltételei közül egyre több teljesülni látszik, így esélyes, hogy két hónapon belül elindul végre a monetáris enyhítési ciklus.

Az amerikai kontinensről érkező adatok hatására némi gyengülést mutatott a dollár, így a múlt heti 1,065-ről 1,073-ra változott az euróval szembeni árfolyam.

HPP_táblázat_17. hét
Forrás: Global Tax-Office Kft.

USA

Egymásnak némileg ellentmondó adatokat kaptunk a héten a tengerentúlról.

A munkaerőpiac feszessége továbbra is fennáll, a munkanélkülisegély-kérelmek száma alacsony.

A lakossági fogyasztás az idei első negyedévben erősen, 2,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva.

Az ingatlanpiaci forgalom javult márciusban, holott a jelzáloghitel kamatok újra 7 százalék fölé emelkedtek.

Az első negyedéves GDP adatok szerint a növekedés 1,6 százalékos volt éves szinten, ami jóval alatta maradt a 2,3 százalékos elemzői előrejelzéseknek.

A Fed tisztviselői továbbra is kitartanak amellett, hogy a kamatcsökkentés kezdetét nem szabad elsietni, leghamarabb ősszel számíthatunk ilyen döntésre.

A tájékoztatás nem teljes körű. Jelen dokumentum nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak voltak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB, FED.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink