szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ExoMars egy tökéletes példát hozott arra, hogy mi is az a pareidolia.

Különleges felvételt készített a Marsról az Európai Űrügynökség (ESA) űrszondája, az ExoMars. Mintha apró pókok lennének az égitest felszínén, ám azok se nem pókok, se nem aprók – írja az IFLScience.

A felvétel a vörös bolygó déli sarki régiójáról készült. A talajon lévő képződmények annak jelei, hogy a marsi telet lassan felváltja a marsi tavasz. A szervezet szerint a sötét vonalak akkor alakulnak ki, amikor a tavaszi napsütés elkezdi megvilágítani a téli hónapokban lerakódott szén-dioxid réteget.

Ennek hatására a jéggé fagyott szén-dioxid gázzá alakul, majd áttöri a jégtáblákat. Ez hozza a felszínre a sötét anyagot is, ahogy szép lassan a gáz összetöri a legfeljebb egy méter vastag jeget. A por és a homok szökőkútként tör a felszínre, majd lassan visszahullik oda, így pedig létrejönnek a képződmények. A kisebbek 45 méter, a nagyobbak akár 1 kilométer szélesek is lehetnek. Szóval ha pókok lennének, óriások lennének.

European Space Agency

Hogy miért látják sokan a képződményeket pókoknak? A pareidolia nevű jelenség miatt. Az evolúció szempontjából hasznos tulajdonságunk, hogy villámgyorsan felismeri az ember az olyan mintákat, amelyek veszélyt jelenthetnek ránk. Ilyenek például a pókok vagy a kígyók. Ilyesmire volt már példa a Mars esetében, például ennél a sziklánál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.