szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tervezettnél később, de továbbra is sor kerül a kilakoltatásokra.

Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága nem enged a kilakoltatásokból, csak haladékot adott arra, hogy meddig kell a cserelakásokról gondoskodni – számolt be a bizottság csütörtöki üléséről a HVG.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, nagy felháborodást keltett, amikor április elején kiderült, hogy tíz ingatlant venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. Az épületek a jövő szeptemberben induló új tanárképzéshez kellenek, azonban a bővítés miatt 200 családot kell kilakoltatni az otthonaikból.

Eredetileg 2024. október 31-ig kellett volna az önkormányzatnak cserelakásokról gondoskodnia az érintett családok számára, azonban ennek határidejét a bizottság tegnapi gyűlésén 2025. január 31-ig meghosszabbították.

A kormánypárti bizottsági tagok által javasolt bizottsági módosítás szerint garanciát jelent a lakók számára, hogy az önkormányzatnak cserelakást kell felajánlania, erre azonban a polgármester szerint ilyen mennyiségben nincs lehetőség.

A javaslat továbbá azt is tartalmazza, ha az önkormányzat ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, akkor ezt az állam fogja megtenni, ha pedig a lakó a felajánlott cserelakást nem fogadja el, kártalanítást kap.

Az ellenzéki pártok közül volt, aki az egész fejezet törlését javasolta a törvényjavaslatból, mások pedig alternatívaként azt, hogy a kerületi önkormányzat kapjon 17 milliárd forint kártalanítást a problémák megoldására.

Jámbor András, a kerület országgyűlési képviselője szerint semmiféle előzetes egyeztetés nem zajlott le az ügy kapcsán. Nincs kellő számú, se megfelelő cserelakás, főleg nem a VIII. kerületben, ahol a lakók többsége maradni szeretne. Emellett szerinte a javaslat tele van ellentmondásokkal.

Hiller István pedig arra figyelmeztetett, hogy „semmi értelme az NKE-n új, különlegesnek nevezett tanárképzést indítani milliárdokért, miközben az ELTE-n lehetetlenül alacsony fizetésekért dolgoznak azok, akik tanárokat képeznek.”